13.9.07

Τελικά, η Κύπρος δεν είναι μακριά…

«Η Κύπρος είναι μακριά».

Μια φράση, που ακούστηκε χρόνια πολλά πριν, μα ωστόσο ακόμα αντιλαλεί σα να ξεστομίστηκε μόλις χθες.

Η Κύπρος, με τη συμμετοχή της και τα ανακλαστικά της στην πολύ πρόσφατη Ελληνική Τραγωδία απέδειξε πόσο μα πόσο κοντά είναι.

Το εξώφυλλο του Πολίτη τις προάλλες με τους πρωτοσέλιδους στίχους του Γκάτσου, ήταν κάτι παραπάνω από μία νοερή συμμετοχή στην Τραγωδία.

Ήταν ένας αποφασιστικός, σφιχτός χαιρετισμός των Κυπρίων εκείνων που αντλούν καταγωγή και ταυτότητα από το Λόγο του Ομήρου, του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Βάρναλη, του Ρίτσου του Σεφέρη.

Η γραμμή που θα ενώνει νυν και αεί την Αρτέμιδα της Πελοποννήσου με την καρδιά και το νου της Μεγαλονήσου, είναι πιο ζωηρή, πιο αληθινή, πιο αυθεντική από όλες τις πολιτικές ρητορείες που έχουν ακουστεί και θα ακουστούν.

Γιατί, δεν είναι μία απλή γραμμή αλλά ένα καρδιογράφημα σε στιγμή μέγιστης κρίσης.

Οι ημέρες του κακού, με βρήκαν στον εξαίσιο και γαλήνιο Πωμό.

Σχεδίαζα με την επιστροφή, να γράψω ένα άρθρο με τον τίτλο «Υπέρ Πωμών και Εστιών» έχοντας κατά νου τον κρίσιμο κίνδυνο που βλέπω με την κακώς νοούμενη ανάπτυξη, με κτίσματα άθλιας αισθητικής που λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

Εκεί, στην ανάσα της θάλασσας καθώς μετρούσα το ρυθμό των κυμάτων του Παχύαμμου, σκεφτόμουν πως τούτος ο τόπος έχει όλες τις δυνατότητες να αναδειχθεί ως πρότυπος προορισμός αν αξιοποιηθεί σωστά με πολύ αυστηρές προδιαγραφές που αφορούν και στην Αισθητική.


Οι σκέψεις κάηκαν κυριολεκτικά στο ανελέητο πυρ από τη μία και στις «ασύμμετρες ανοησίες» από την άλλη.

Οι πάσης φύσεως άρρωστοι με τις θεωρίες συνομωσίας άρχισαν να «βλέπουν» πίσω από τις φωτιές, τον UCK, τους Τούρκους, τη Σιων , τους Αμερικανούς και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς τους.

Και όσοι – υπάρχουν και τέτοιοι- έβλεπαν το πυρ σαν χρονικό ενός προαναγγελθέντος φονικού, έμεναν τριπλά άναυδοι. Από το μέγεθος της συμφοράς, από το βάθος της ανοργανωσιάς , από το απύθμενο της αμετροέπειας.

Δροσιά και φρέσκος άνεμος στάθηκε η Κύπρος.

Τόσο με τους άριστα εκπαιδευμένους ανθρώπους που έστειλε οι οποίοι αναδείχθηκαν και δικαίως σε ήρωες στην Ελλάδα, όσο και με την εξαιρετική τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά πρωτοβουλία της υιοθεσίας της Αρτέμιδος.

Και βέβαια με το σύνολο της συμμετοχής όλων των απλών ανθρώπων.

Εν αποστρατεία Έλληνας ανώτατος Στρατιωτικός, δήλωσε πως το τοπίο της Πελοποννήσου, είναι πια, όπως θα ήταν μετά από συνεχή πενθήμερο βομβαρδισμό με νάπαλμ.

Όμως η Κύπρος , ήταν εκεί. Σε χρόνο μηδέν, στον φλεγόμενο χώρο.

Αν το πυρ που ανέκοψαν αμέσως οι Κύπριοι, εκεί στο Αλιβέρι είχε αφεθεί να συνεχίζει το έργο του, οι νεκροί θα ισοδυναμούσαν με κανονικού πολέμου.

Τελικά, η Κύπρος 33 χρόνια μετά, απέδειξε πως δεν είναι μακριά...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kati symvainei me to lay out toy blog, kati exei ginei kai vgainei periergo. Eksairetiko keimeno!

Ανώνυμος είπε...

Όντως η συμβολή των Κυπρίων πυροσβεστών ήταν καταλυτική στο Αλιβέρι και όχι μόνο και τα έζησα από κοντά σαν εθελοντής και εγώ από την κοντινή Κάρυστο. Υπέδειξαν τέτοιο επαγγελματισμό που έκαναν τους δικούς μας να ντρέπονται για την απίστευτη ανοργανωσιά τους αν και δε φταίγανε οι απλοί πυροσβέστες αλλά οι καρεκλοκένταυροι διευθύνοντες τους.

Ενα πολύ μεγάλο στους Κυπρίους αδερφούς που προσπάθησαν και πέτυχαν να σωθούν περιουσίες και ζωές. Ενα μεγάλο ευχαριστώ και για την αυτοθυσία τους παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό. Πάντως χάρηκα πολύ που το έργο τους αυτό αναγνωρίστηκε από τους ντόπιους με κουμπαριές και αδερφικές φιλίες.....

Να σημειώσω εδώ και την συμβολή επίσης των Γάλλων δασοκομμάντος και Ιταλών και Ισπανών πληρωμάτων που βοήθησαν τα μέγιστα στην περιοχή και όχι μόνο.

Ευχαριστώ επίσης όλα τα πληρώματα, πυροσβέστες εθελοντές ελληνες και ξένους) και κατοίκους που έδωσαν μία ανυπέρβλητη και πρωτόγνωρη μάχη και κατόρθωσαν να σώσουν περιουσίες και ζωές.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως θέλω να το δώσω σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν συνανθρώπους, τα σπίτια και τις οικογένειές τους αλλά έπεσαν στο καθήκον εξαιτίας ανύπαρκτων και ανίκανων που διακυβεύουν καθημερινά τις ζωές μας σε αυτό το εντελώς αδιάφορο κράτος....
ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΗΡΩΕΣ. Αν και ήδη από την επόμενη κιόλας μέρα τους ξέχασαν.... Ελλάδα γαρ...
Ελπίζω κάποτε να πληρώσουν οι ανευθυνουπεύθυνοι άλλά πρέπει κάποτε να ξυπνήσει και αυτός ο λαός που εμπιστεύεται όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους περιγέλαστους που καπηλεύονται τη ζωή και τα όνειρά μας. Ωρέ πατριώτες πότε θα ξυπνήσετε γαμώ το κέρατο μου?

-=OCEANBORN=-

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλτατε. Αύριο πετώ για Κύπρο. Θα είμαι εκεί για μία εβδομάδα. Περιμένω τηλ.

hardrain είπε...

!!!!!!!!!!!

στείλε μου πάραυτα τον αριθμό σου στο μέηλ που ξέρεις, είναι καιρος τλωρα που έχασα το κινητό μου μαζί με το τσιπάκι και έχω βέβαια χάσει όλα τα τηλέφωνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111

Ανώνυμος είπε...

http://www.genpets.com/meet.php
Ζητώ ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη

Ανώνυμος είπε...

Α Γιώργο και κάτι που ξέχασα να πω, τις φωτιές τις έβαλαν φυσικά οι UCKάδες και δεν είμαι άρρωστος σε διαβεβαιώ.....
Εάν δεν έχεις τα στοιχεία να σου πω εγώ που έχω κάποια που δείχνουν....
Έγιναν συνολικά 32 προσαγωγές και κάποιες από αυτές κατέληξαν σε σύλληψη, μερικές επίσης από αυτές δεν έχουν βγει καν στον άερα γιατί απλά εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας που κάνουν την έρευνα. Σε πληροφορώ λοιπόν οτι από τις 32 προσαγωγές που καταγράφηκαν στον "αέρα" οι 22 ήταν Αλβανοί εκ των οποίων 4 ανήλικοι αλβανοί, 2 Τσέχοι,1ας Ινδός,1ας Κούρδος, και 6 Ελληνες που κανείς τους δεν ήταν οικοπεδοφάγος αλλά χωρικοί....
Ας αφήσουμε τα σχετικά με τα τάχα άρρωστα μυαλά και ας δούμε την πραγματικότητα. 400 φωτιές την ημέρα δε μπαίνουν τυχαία από τρελούς και οικοπεδοφάγους ούτε φυσικά υπάρχει κανείς οικοπεδοφάγος που να θέλει να κατασκευάσει βίλλες στην κορυφή του Πάρνωνα και του Ταΰγετου. …

-=OCEANBORN=-

glenn είπε...

Το κείμενό σου είναι κόλαφος.