27.4.06

Βρέθηκε ο τάφος του Μεγαλέξαντρου!!!!





Οι φήμες ήταν έντονες και επίμονες.

Κάτι πολύ σοβαρό και «ύψιστης σημασίας» συνέβαινε στην Πάφο τον τελευταίο καιρό, κάτι που θα άλλαζε –όπως έλεγαν- ακόμα και την ίδια την ιστορία.

Μεταφέρω εδώ την είδηση, έτσι όπως είναι εκφρασμένη με τελείως προσωπικό τρόπο στο ημερολόγιο του Μ.Φ. ενός εκ των ελαχίστων δημοσιογράφων που κάλυψαν το γεγονός από μέσα.

« Ο ήλιος στην περιοχή έκαιγε με εκείνη την ιδιαίτερη ένταση της Κύπρου, που κόβει την ανάσα ακόμα και στα τζιτζίκια.

Όλα ξεκίνησαν όταν τυχαία, τελείως τυχαία, ένας βοσκός σκόνταψε σε κάτι μεταλλικό και βρέθηκε φαρδύς πλατύς στο χώμα, καθώς αναζητούσε ίσκιο για να ξαποστάσει στις απόκρημνες πλαγιές του Ακάμα.. Μόλις σηκώθηκε, πλησίασε να δει τι ήταν αυτό στο οποίο είχε σκοντάψει. Λάσπη ξεραμένη που πρόδιδε ωστόσο ένα ενδιαφέρον σχήμα από κάτι καρφωμένο στο έδαφος. Ο βοσκός, έβγαλε την ξερή λάσπη με τα χέρια και λίγο μετά αποκάλυψε τη λαβή ενός σπαθιού. Προσπάθησε να τραβήξει έξω από το χώμα το ξίφος αλλά χωρίς επιτυχία. Τελικά το άφησε εκεί, φοβήθηκε μη κάνει καμιά ζημιά με το τράβα τράβα καθώς έμοιαζε για τα καλά χωμένο εκεί
.

Η λαβή περίτεχνη και στην κορφή της ένας ήλιος με 16 ακτίνες, κάτι του θύμισε αλλά δεν ήταν σίγουρος τι. Για καλό και για κακό, σκέπασε το εύρημα με λίγα κλαδιά και έφυγε. Την άλλη μέρα το πρωί, ενημέρωνε τις αρχές. Αρχαιολογικές, αστυνομικές, εκκλησιαστικές, ότι αρχές γενικά του ήρθαν στο μυαλό.

Ένας βαριεστημένος υπάλληλος της αρχαιολογίας, με εντολή του διευθυντή του, χρεώθηκε να συνοδέψει τον βοσκό στο σημείο του ευρήματος για να δει τι σε τι τέλος πάντων είχε σκοντάψει αυτός ο άνθρωπος. Μαζί κι ένας αστυνομικός. Ο υπάλληλος της Αρχαιολογίας, αναγνώρισε αμέσως το Μακεδονικό έμβλημα , άφησε τον αστυνομικό εκεί να φυλάει την περιοχή και με τον βοσκό, επέστρεψαν στην πόλη. Εκεί, του είπε «εντάξει, πήγαινε σπίτι σου τώρα, δε σε χρειαζόμαστε άλλο». Ο βοσκός κάτι πήγε να πει «μα και μου…εν να μου πείτε ιντα πούναι;» αλλά ο άλλος είχε φύγει ήδη.

Το νέο κυκλοφόρησε γρήγορα. Οι αρχαιολόγοι, πίστευαν πως βρήκαν το περίφημο σπαθί του Αλέξανδρου, αυτό που σύμφωνα με την ιστορία και το μύθο είχε κατασκευαστεί στη Σαλαμίνα στην Κύπρου και με το οποίο έκοψε τον διαβόητο Γόρδιο Δεσμό.

Τι γύρευε όμως το σπαθί στην Κύπρο; Ο στρατηλάτης αποκλείεται να το χάρισε ή να το έδωσε σε κάποιον. Εξ όσων γνωρίζουμε επίσης, δεν έφθασε η χάρις του ποτέ μέχρι το νησί της Αφροδίτης και του Απόλλωνα.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα πιο πολύ, όταν ολόκληρη η περιοχή αποκλείστηκε για τα καλά σε μία περίμετρο αρκετών χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε σε ελάχιστο χρόνο ένας οικισμός και άρχισαν να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον από όλο τον κόσμο Αρχαιολόγοι και Ιστορικοί.

Σε δημοσιογράφους δεν είχαν δοθεί άδειες για να προσεγγίσουν, τους δε κατοίκους της περιοχής δεν τους χρησιμοποιούσαν ούτε για βοηθητικές δουλειές.

Εγώ, ζώντας στην Κύπρο δυο χρόνια τώρα ως ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας « Το Ρήμα της Ενημέρωσης» είχα αποκτήσει μερικές διασυνδέσεις σε όλες σχεδόν τις Αρχές και έτσι μάθαινα από πρώτο σχετικά χέρι το τι συμβαίνει.

Για λίγες μέρες, δεν κινήθηκε τίποτα δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο. Το βράδυ της 22ας μου τηλεφώνησε ο Μιχάλης Φουρνίδης από τη Λευκωσία (Ο Μ.Φ. που αναφέρω στην αρχή) από το ραδιόφωνο Κάστρα fm και μου είπε «να βρεθούμε σε μισή ωρίτσα στο City Pride; Κοντά στο σπίτι σου είναι» Όχι του είπα, δεν αντέχω τη φασαρία και τα μεγάφωνα ντούπου ντούπου θα με πιάσει υστερία. Πάμε στο Costa Coffee οκ; «Εντάξει» είπε και ο Μιχάλης και βρεθήκαμε εκεί. Ήταν ξαναμμένος , είχε σημειώσεις και φωτογραφίες μαζί του.

-Τι έγινε βρε συ; Του είπα.
- Της τρελής απάντησε για να συμπληρώσει: απόψε θα κάνει διάγγελμα ο Πρόεδρος.
- Τι έγινε; Πάμε για δημοψήφισμα πάλι; Νέο σχέδιο; Από το Ανάν στο Αμάν;

-Όχιιιι….σχετικά με τα ευρήματα στην Πάφο.

-Καλά με δουλεύεις; Που ακούστηκε να κάνει διάγγελμα ένας Πρόεδρος κράτους για…αρχαιολογικά ευρήματα; Ακόμα και αν είναι μέγιστης σημασίας, είναι δουλειά του Υπουργού Πολιτισμού…έτσι εν είναι;

-Βρήκανε τον τάφο του Μεγαλέξαντρου. Στην Πάφο. Εκεί, στην πλαγιά. Το σπαθί, ήταν καρφωμένο πάνω στη μαρμάρινη πλάκα του τάφου. Ολόκληρο επίγραμμα υπάρχει χαραγμένο πάνω και μέσα βρέθηκαν τα οστά του η περικεφαλαία του και προσωπικά αντικείμενα που πιστοποιούν πως είναι πράγματι ο Μακεδόνας. Έχει γίνει της μουρλής σου λέω, βρήκανε πάπυρο που εκ του προχείρου σου λέω τι γράφει: «Είμαι ο Αλέξανδρος, Βασιλέας των Ελλήνων ήρθα στην Κύπρο να κοιμήσω τη ζωή μου για να μείνω φρουρός αιώνιος αυτής της άκρης της πατρίδας που ες αεί θα κινδυνεύει, έτσι όπως μοιάζει με καράβι στα όρια τα θαλάσσια

-………..και ο…Πρόεδρος;

- τι ώρα είναι; Α…τώρα θα βγει…μα που ζεις; Από το μεσημέρι η τηλεόραση και τα ραδιόφωνα αναγγέλλουν το έκτακτο διάγγελμα…Να ρε συ….βλέπεις; Ανάβουν την τηλεόραση.

Ένας σερβιτόρος, πράγματι άναβε τη συσκευή στο ΡΙΚ και αμέσως μετά είδαμε τη γνώριμη εικόνα του Προεδρικού γραφείου. Ο Γιάννος Γιάννου , του ΡΙΚ με ένταση είπε : « σε δυο λεπτά αναμένουμε να έρθει ο Πρόεδρος, είναι χαρακτηριστικό αγαπητοί τηλεθεατές πως έχουν κληθεί όλα τα δίκτυα, Κυπριακα, Ελληνικά Ευρωπαϊκά Αμερικανικά καθώς και Ασιατικά. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εδώ και βέβαια πολύ μεγάλη αγωνία καθώς δεν γνωρίζει κανείς τι θα εξαγγείλει ο Πρόεδρος. Στενοί συνεργάτες του , τους οποίους προσεγγίσαμε , μας είπαν απλώς να μην ανησυχούμε…Όμως, να ο Πρόεδρος αγαπητοί τηλεθεατές, να ο Πρόεδρος….»


….Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί Έλληνες της Κύπρου, όπως ίσως ήδη έχετε ακούσει, μια μεγάλη ανακάλυψη έγινε στην αγαπημένη μας μικρή πατρίδα, μικρή αλλά με ιστορία μεγάλη. Στην επαρχία της Πάφου, εκεί, στην Ανατολική πλαγιά του Ακάμα , βρέθηκε ο τάφος του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών , βρέθηκε ο τάφος του Αλέξανδρου, του Μεγαλέξαντρου καθώς και το ιστορικό ξίφος με το οποίο είχε κόψει τον Γόρδιον Δεσμόν , που όπως είναι γνωστό είχε κατασκευαστεί στην Σαλαμίνα. Από σήμερα, όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα σε τούτην εδώ την πολύπαθη γη, που η μοίρα της φύλαγε να φωτιστεί από το αιώνιο ησυχαστήριο του λαμπρότερου άνδρα όλων των εποχών (λυγμός )

Αντιλαμβάνεστε, πως η πατρίδα μας θα γίνει πια κέντρο επισκέψεων εκατομμυρίων ανθρώπων που θα θελήσουν να έρθουν και να αποτίσουν φόρον τιμής στον στρατηλάτη που πήρε στους ώμους του τον Ελληνισμό και τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου. Αντιλαμβάνεστε, ότι εκατομμύρια άνθρωποι, θα θελήσουν να προσκυνήσουν το σκήνωμα του ανδρός , του μόνου ίσως που του πρέπει τέτοια τιμή.


Για αυτό και εγώ, εμείς, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της νήσου και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση των Αθηνών ,προκειμένου να τιμήσουμε την επιλογή του Αλέξανδρου να ταφεί εδώ και να προστατεύει με το πνεύμα του αυτή τη γη, αποφασίσαμε να μετονομάσουμε την πατρίδα μας από Κύπρο σε Νέα Μακεδονία και την επαρχία Πάφου σε Μικρή Αλεξάνδρεια. Τυχόν επιπλοκές με τα Σκόπια, θα……....


Είχα πάψει να ακούω, είχα ζαλιστεί από όλα αυτά, οι θαμώνες της καφετέριας ήταν πετρωμένοι με το στόμα ανοιχτό και σιγά σιγά άρχισαν να θολώνουν σε μία πολύχρωμη μάζα που κινιόνταν κυκλικά…

Κούνησα απότομα το κεφάλι μου δεξιά κι αριστερά, και με το χέρι πολύ βαρύ έφερα το ρολόι μου μπροστά στα μάτια μου…

Η ώρα ήταν 8 και 45 λεπτά, το βράδυ….είχα κοιμηθεί τελείως λιποθυμικά όλο το απόγευμα και αυτό το αρνί, πεντανόστιμο με την ανδριώτικη γέμιση, αλλά μου έπεσε ποοολύ βαρύ τελικά.

Άκου εκεί….βρέθηκε ο τάφος του Αλέξανδρου στην…Κύπρο! Και βγήκε και ο Πρόεδρος και έκανε την Κύπρο Μακεδονία! Φαντάζεστε να είχε τέτοιο χιούμορ η ιστορία;


(ο πίνακας στην κορυφή, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, μια τοιχογραφία του Θεόφιλου (1868-1934). )

18 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Σουρρεαλιστικόν!

hardrain είπε...

Πάνο, το αρνί θέλει σίγουρα προσοχή, αλλά και οι φωτογραφίες επίσης.

Ανέβασα το ποστ στο γραφείο και όλα ήταν μια χαρά, ήρθα σπίτι και ο πίνακας του Τσαρούχη με τον Θεόφιλο είχε κάνει φτερά.

Τελικά, ίσως δεν ήταν οι…Σκοπιανοί, αλλά το πνεύμα του Θεόφιλου, έργο του οποίου τελικά μπήκε επάνω.

Μαύρος Γάτος είπε...

Απολαυστικότατο, φίλε μου. Εξαιρετικότατο.

Και επιπλέον, χωρίς λιπαρά ακι χοληστερίνη!!!!!

Σ;)))))))

Xνούδι είπε...

εξαιρετικά χιουμοριστικό.

Ότι πρέπει για να φέρει χαμόγελα.

Ευχαριστούμε :-)))))))

cyrus είπε...

Πάλι καλά να λες. Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερος ο εφιάλτης. Φαντάσου να τον έβλεπες να σηκώνεται από τον τάφο, να αρπάζει το σπαθί, να σε κυνηγάει και την ώρα που κόντευε να σε πιάσει ο Μεγαλέξανδρος να μεταμορφωνόταν σε Χριστόδουλο και το σπαθί σε Μεγαλόσταυρο...

alombar42 είπε...

Περιττόν να πω οτι στις πρώτες γραμμές σκεφτόμουν "καλά εδώ ακόμα να ακούσουμε κάτι;"!

Είσαι τελικά πολύ καλός στα πρωταπριλιάτικα :)

Lion είπε...

Μην μας κανεις τετοια αδελφε. Αρκετα σαλεμενο τοχουμε το ρημαδι - μας αποτελειωσες.
Εξαιρετικη ιστορια! Και καταπληκτικα γραμμενη!

Τζων Μπόης είπε...

στην Κύπρο λένε:

«Ούλλοι λέσιν τζιαι πολέσιν, τζι ο πελλός τζι που πονεί»

ο καθένας με τον πόνο του κι ο τρελός με τον δικό του, σε πολύ ελεύθερη απόδοση...

Εδώ τόσους αιώνες με τον τάφο του Μεγαλέξανδρου ασχολούμαστε, ο Βησσαρίωνας εσχάτως μας μάρανε...

Λαμπρούκος είπε...

Λοιπόν παιδιά αυτό με τα αρνιά να το κόψετε ή του λάχιστον να συνδυάσουμε το Πάσχα με την Πρωταπριλιά. μας έχετε τρελλάνει άπαντες...

Χαρτοπόντικας είπε...

Τώρα να σου πω ότι εγώ μέχρι που έφτασες στον Παπαδόπουλο το ψιλοπίστευα; Αλι στον Αλη τον γεννημένο αφελή!

haritonspace είπε...

Μπράβο σου!
Το ΄πες και το ΄κανες (και άξιζε).

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ε, είσαι όντως Δημοσιογράφος!!...

des είπε...

φαντάσου να'χε τόσο χιούμορ η ιστορία!
Λες να το βρούνε κι'αυτό στην βίλα της Σχοινούσας;; "ήταν κι'αυτό εκεί" ...

apousia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
apousia είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
paragrafos είπε...

Όμορφη ιστορία, ζωντανή σαν όνειρο, αληθινή σαν ψέμα, ό,τι θα θέλαμε να φανταστούμε για πραγματικό, ό,τι ποθούμε ν΄ αγκαλιάσουμε και είναι άπιαστο,
σαν τον σταματημένο χρόνο τής φευγαλέας στιγμής,
σαν τη λύση που περιμένουμε τριάντα τόσα χρόνια να έλθει,
όπως το παιδί που κυνηγούσε κάθε μέρα τον ορίζοντα στον επόμενο λόφο, τον πιο ψηλό, στην άλλη βουνοκορφή, την πιο απρόσιτη...

Με αγάπη

Παράγραφος

hardrain είπε...

Λοιπόν, πίσω από αυτή την ιστορία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά ένα γερό γεύμα με αρνάκι γεμιστό (συνταγή από την Άνδρο της Ελένης) και μπόλικο λευκό Βασιλικό, ένα θαυμάσιο ανάλαφρο Κυπριακό κρασί. Μετά το γεύμα, είπα να κοιμηθώ μια ωρίτσα και, ανακάλυψα τον τάφο του Αλέξανδρου στην...Πάφο.

Τα πρόσωπα είναι τελείως φανταστικά, εκτός από τον Μιχάλη Φουρνίδη, που αποτελεί «γάμο» δυο καλών φίλων και δημοσιογράφων, του Μιχάλη Μιχαήλ από τον Άστρα και του Μιχάλη Φουρνίδη από τη Μάχη. Το όνειρο ήταν απλό, βρέθηκε ο τάφος και ο Πρόεδρος αποφάσισε να ονομάσει την Κύπρο σε Νέα Αλεξάνδρεια ή Νέα Μακεδονία. Τα υπόλοιπα, είναι δική μου γαρνιτούρα. Αξίζει πάντως να πούμε, πως το ξίφος με το οποίο ο Αλέξανδρος έκοψε τον περίφημο Γόρδιο Δεσμό, σύμφωνα με τον μύθο κατασκευάστηκε πράγματι στη Σαλαμίνα της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

This is very interesting site... golf affiliate link program Christian book affiliate program El paso free trial dialup gmc van work string + bikinis Good skin care routine The sister paris hilton Asthma prevalence in united states Home pain relievers remedy toothache Mazda mx5 tow bars Search engine marketing dashboard charts London black transexuals Fiat x19