29.6.06

Γενικώς!

Καμία διάθεση δεν έχω για ραντεβού, συσκέψεις , συναντήσεις.

Η καλοκαιρινή ραστώνη φοβάμαι πως με έχει κυριεύσει τελείως και αυτές τις μέρες προτιμώ απλά να χάσκω.

Δεν είναι πάντα εφικτό, το ξέρει καλά ο κάθε ένας που δεν έχει στον κήπο μια καλή και καρποφόρα χρηματαριά .

Και, κάθε τόσο γυροφέρνουν στο μυαλό μου, διάφορες σκέψεις ανάκατες, συνήθως αυθόρμητες αντιδράσεις στα όσα διαβάζω σε εφημερίδες ή βλέπω σε τηλεοράσεις.


@ Η Ορχήστρα των Χρωμάτων διάβαζα κάπου, δεν θυμάμαι που, πάει για φούντο. Το Υπουργείο του κυρίου Βουλγαράκη το λεγόμενο και Πολιτισμού, δεν έχει να δώσει τα αναγκαία κονδύλια για να διασωθεί ένα πολύτιμο μέρος της κληρονομιάς του Μάνου Χατζιδάκι , που πέρα από την αξία της ως κληρονομιά, κυρίως έχει δώσει στίγμα πολύτιμο στην έτσι και αλλιώς κακή μουσική ζωή του τόπου.

Αν κατάλαβα επίσης καλά, στη Βουλή η μόνη που αντέδρασε έντονα, είναι η κα Λιάνα Κανέλλη. Μπράβο της. Υποθέτω πως το ίδιο το κόμμα δεν θα τη στήριξε ιδιαίτερα σε αυτές της τις θέσεις. Το ΚΚΕ ουδέποτε εξ όσων γνωρίζω δε στήριξε με ψυχή οτιδήποτε δεν ήταν αυστηρά δεμένο με το ύφος, τη γλώσσα και την ταυτότητά του.


@ Η Καθημερινή, δημοσίευσε ένα νεφελώδες άρθρο στο οποίο φωτογραφίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως παρασκηνιακά κινούμενο για την ανατροπή του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.


Πέρα από οτιδήποτε , νομίζω πως ο κος Μητσοτάκης , έτσι και αλλιώς, την αντιπάθειά του για τον Κύπριο Πρόεδρο την έχει δείξει έντονα, δημόσια και επώνυμα. Άλλωστε τους χωρίζουν πολλά.

Για να μην γράφω κατάλογο, να αναφέρω μόνο δυο:Ο Κύπριος Πρόεδρος, έχει Αρχές και Συνέπεια.

Α! και απολαμβάνει στην πατρίδα του μία υπερκομματική δημοφιλία που οι Ελλαδίτες πολτικοί ούτε στον ύπνο τους δεν θα γνωρίσουν-αν εξαιρέσει κανείς την θεσμικά αποδυναμωμένη Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία πάντως, αντέδρασε σε αυτά τα δημοσιεύματα, όσο έπρεπε.Ούτε «δράμι» παραπάνω.


@ Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει στο χώρο της Ελληνικής Παιδείας. Γιατί αντιδρούν; Φοβούνται μη χάσουν τον σημερινό παράδεισο της «δωρεάν παιδείας» ;


Είδα φευγαλέα μία νεαρή διαδηλώτρια να τσιρίζει «δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα».

Για φαντάσου!!! Κάποτε οι νέοι φώναζαν «θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα»

Ποιος δεν θέλει άραγε θεσμοθέτηση συμβούλων σπουδών και άτοκων δανείων για τους φοιτητές, εκλογές πρυτάνεων με συμμετοχή όλων των φοιτητών; Οι φοιτητές;

Ποιος μπορεί να μη θέλει διαχωρισμό των σπουδών σε Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό τομέα όπου και οι δυο τομείς είναι στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης;

Ποιοι μπορεί να αντιδρούν στο σπάσιμο του κατεστημένου των Συγγραμμάτων;

Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από όλα, είναι το κλασικό ελληνικό ή μάλλον ρωμέϊκο σύνδρομο, με το οποίο απλά, δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση ουσίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τροφοδοτήσουν τις αντιδράσεις για πολιτικά κέρδη και, η κυβέρνηση από την άλλη μεριά θα καταλήξει σε ότι καταλήξει μόνη της.

Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες φωνές που θεωρούν πως οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας συνιστούν βάση (Νίκος Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου κ.α.) αλλά ποιος τους ακούει; )

Έβλεπα πριν από λίγες μέρες την Κυρία Δαμανάκη σε ένα τηλεοπτικό πάνελ….Μιλούσε , μονολογούσε , επί 20 περίπου λεπτά , θα πρέπει να είπε πάνω από 40 φορές τη φράση «θα σας το πω ευθέως» , αλλά τελικά, δε μας είπε τίποτα, ούτε καν πλαγίως.

Δεν ξέρω , ειδικός δεν είμαι και παρόλο που έχω κατεβάσει το σχετικό σχέδιο νόμου στον υπολογιστή, δεν έχω προλάβει να το διαβάσω.

Ακροθιγώς μόνο αναφέρθηκα σε δυο τρεις παραμέτρους που νομίζω πως «βγάζουν μάτι».


@ Ο Κεντέρης και η Θάνου «απαλλάχτηκαν»; Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα….!

Avanti Greco papara! Ζήσε το μύθο σου!


@ Κορυφαίας αξίας, έργο του Ικτίνου που έχτισε την Ακρόπολη των Αθηνών , ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στην ορεινή Αρκαδία κινδυνεύει σοβαρά μιας που τα κεφάλαια που είχαν εξασφαλιστεί από το Γ ΚΠΣ τελειώνουν το φθινόπωρο.Ο Ναός είναι μοναδικού κάλλους, διατηρημένος πολύ καλά και φιλοξενεί και τους τρεις βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς του καιρού των Ελλήνων: Ιωνικό, Δωρικό, Κορινθιακό.

Τα κονδύλια στερεύουν, διάθεση να ανανεωθούν δε μοιάζει να υπάρχει, τι να γίνει, αν κάποια μητρόπολη βέβαια ζητήσει κεφάλαια για …επέκταση κάποιου ιερού ναού του αγίου τάδε, θα βρεθούν αυθωρεί και παραχρήμα, μιας που θα προστρέξουν ασμένως οι πλείστοι παρατρεχάμενοι. Οι ψήφοι του ποιμνίου, είναι πολύτιμοι.


@ Ξανά στην Κύπρο. Εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις της ΚΟΡΕΠΕΡ, μοιάζουν να στριμώχνουν για τα καλά την Τουρκία στη γωνία. «Πρώτα αναγνώριση της Κύπρου και μετά συνεχίζουμε» είναι με δυο λέξεις το νόημα.

Υποθέτω, οι διάφοροι κύκλοι Αθηνών και Λευκωσίας που διέβλεπαν την απομόνωση της Κύπρου μετά το Όχι και τη μεταφορά της νήσου κάπου στις εσχατιές του Πλανητικού μας Συστήματος, θα πρέπει να βρουν άλλο τρικ για να μας πείσουν πως η αξιοπρέπεια δεν έχει κανένα νόημα πια.


@ Καταπληκτικό…Στον Αμαζόνιο, κάπου σε ένα λόφο στη Λίμα του Περού, βρέθηκε ένα …τοπικό Stonehenge!

Ηλικίας 4200 ετών, έχει αφήσει άφωνους αρχαιολόγους και ερευνητές καθώς αναδεικνύει έναν πολιτισμό που κατείχε πολύ καλά την αστρονομία και μπορούσε να κάνει ακριβέστατους αστρονομικούς υπολογισμούς.

Οι λίθοι του Νοτιοαμερικανικού Stonehenge είναι τοποθετημένοι με μαθηματική ακρίβεια σε κυκλική διάταξη, ο δε λίθος που αντιστοιχεί στη μικρότερη μέρα του χρόνου (21 Δεκεμβρίου) είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να δίνει μηδαμινή σκιά η οποία χάνεται μέσα στο έδαφος.

4.200 χρόνια ε;

Δεν ξέρω πως και γιατί…Πάντα ,από παιδί που θυμάμαι τον εαυτό μου, με έτρωγε η σκέψη πως όλα, μα όλα έχουν γίνει και ξαναγίνει από την αρχή. Η διαφορά, είναι πως σαν παιδί «το ήξερα» ενώ τώρα το μυρίζομαι.


Με την ευκαιρία θυμήθηκα τώρα που διάβασα πρόσφατα σχετικές ανακοινώσεις της NASA: Η Αφροδίτη λέει, είχε για δισεκατομμύρια χρόνια συνθήκες γήινες. Δηλαδή, ήταν σαν τη Γη, τόσο όσο θα χρειάζονταν ένας πολιτισμός για να εξελιχθεί και να γράψει τον κύκλο του πολλές φορές, ξανά και ξανά. Μετά –λένε πάντα οι επιστήμονες, για «κάποιους λόγους» η Αφροδίτη μπήκε…απότομα, σε λίγο σχετικά χρόνο σε ένα Φαινόμενο Θερμοκηπίου με ταχύτατη εξέλιξη.

Back to the future?


@ Σοκ –λέει- στο Πανελλήνιο για ένα αγοράκι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ημιθανές μετά από κακοποίηση που υπέστη από τους γονείς του. Θυμάμαι λίγο πιο παλιά , που συζητώντας με φίλους επέμεναν πως στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν ποτέ αυτά τα πράγματα, πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κακοποιήσεις ανηλίκων κλπ.

Μόνο που βέβαια, απλά έβαζαν το κεφάλι τους στην άμμο. Συμβαίνουν παντού. Δυστυχώς.

Και καλό είναι να ξεμπροστιάζονται με τον πιο έντονο τρόπο για να μη νομίζουν οι Έλληνες πως είναι καλύτεροι ένεκα dna και αρχαίων προγόνων.


@Ξανά για την Παιδεία. Έχω την αίσθηση, πως το Σχέδιο Νόμου, είναι καλό.

Αλλά, αφήστε το αυτό, είναι μία «αίσθηση». Αυτό που με εξοργίζει, είναι ο πολιτικός αυτισμός των κομμάτων στην Ελλάδα που αρνούνται συστηματικά να συζητήσουν οτιδήποτε όταν η μαγιά, οι προτάσεις είναι από τους «άλλους» .

Και ο επαίσχυντος τρόπος με τον οποίο επιμένουν να καλλιεργούν ως άλλα φυτά αειθαλή «οπαδούς» και μάλιστα «οπαδούς φοιτητές». Δηλαδή ανθρώπους νέους που θα έπρεπε να μην καταδέχονται να χωράνε σε παπούτσια και ρούχα φτιαγμένα με ξεπερασμένα μέτρα.


@Νυκτιπόλος.

Φίλος, διαφημιστής σαν και ελλόγου μου, νηφάλιος άνθρωπος με πολύ καλή πένα, σκεπτόμενος και με νου κριτικό. Τον γνωρίζω από την Αθήνα.

Πριν από δύο χρόνια, τα μάζεψε και αυτός και ήρθε εδώ στη Λευκωσία αναζητώντας πιο ανθρώπινους ρυθμούς.

Τώρα, δημιούργησε ένα blog με τίτλο Nyktipolies.
Επισκεφθείτε τον · εδώ>ήδη έχει ανεβάσει 2-3 πολύ ενδιαφέροντα κείμενα.

Με ενθουσίασε το «Μη μου άπτου»

@ Ο blogger δεν είναι συνεργάσιμος σήμερα με τις φωτογραφίες και δε μου ανεβάζει τίποτα το εικαστικόν.

Άντε, σας περιμένω!

41 σχόλια:

cyrus είπε...

Πολλά μέτωπα άνοιξες -- τι να πρωτοθίξω...

Ένα θα πω: Η Ορχήστρα των Χρωμάτων έχει κόσμο απλήρωτο από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Αλλά σιγά μη νοιαστεί το εκπληκτικό ΥΠΠΟ μας (που εδώ και δυόμισι χρόνια απλώς δεν υφίσταται)... Εδώ έχομεν κομματικάς θέσεις να κοιτάξωμεν, αγαπητέ -- τι τον θέλομεν τον πολιτισμόν; Να πηγαίνουν μερικοί ημιπαράφρονες να παίζουν ακατάληπτον μουσικήν εις τα νταμάρια;

hardrain είπε...

Έλα βρε συ...για όνομα του Γιαλαμπή! Και γιουροβίζιον κάναμε και Βίσση έχουμε και Γκοτιέ φοράμε και το μυθουλάκο μας τον ζούμε. Η Ορχήστρα Χρωμάτων μας μάρανε; Ημιπαράφρονες, ακατάληπτοι που παίζουν σε βράχια, καλά το είπες. Διαστροφή σκέτη. Άσε που όλοι αυτοί έχουν κάτι το στενάχωρον και ουδόλως προσθέτουν εις τον ελληνικό χαβαλέ ή έστω στον έθνικό μας καψουρονταλγκά.

Για...θίξε και τα άλλα φίλτατε!

Aphrodite είπε...

Πολλά και ζουμερά...

Πρέπει να ξεκολλήσω από το "Boban's gone" - θα καταλάβεις από το τι έγραψα στο μπλογκ-synas...

Εχει και καυτό αέρα απ'έξω, ημικρανία από μέσα, αμάξι στο συνεργείο παρα-έξω (ατζαμής γείτονας, είπαμε), προ-διακοπική μελαγχολία παρα-μέσα, έ, αργότερα...
:(

glenn είπε...

για «κάποιους λόγους» η Αφροδίτη μπήκε…απότομα, σε λίγο σχετικά χρόνο σε ένα Φαινόμενο Θερμοκηπίου με ταχύτατη εξέλιξη

Λες; Λες να είχε η Αφροδίτη τίποτε άπληστους κατοίκους που ήθελαν aircon για να μη ζεσταθούν λιγάκι παραπάνω; Το ακόμη χειρότερο. Λες να μας κουβαλήθηκαν εδώ;

Για Κύπρο κλπ θα τα γράψω μια και καλή να ξεσπάσω.

apousia είπε...

Μια ακόμα γροθιά στο στομάχι!
Όλα τα σημεία.(και τα τέρατα)
Την εμπάθεια και το πολιτικό ήθος του Επίτιμου,που δεν λέει να ιδιωτεύσει,ας το αφήσουμε δίχως περαιτέρω σχόλιο..
Μια ανακούφιση να αφήσω που,ναι,οι λέξεις αξιοπρέπεια και περηφάνεια,δεν έχασαν ακόμα το νόημά τους..
Περιμένω,με μια ανησυχία είναι η αλήθεια,τις απόψεις επί του Κυπριακού προβλήματος,του αγαπημένου μου glenn!

Aναφορικά στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,θα ήθελα να πω πολλά.
Βιώνω το πρόβλημα από μέσα.
Πολλά τα κακώς κείμενα.
Σαφώς απαράδεκτο τα τέλμα,το βάλτωμα,το ''βόλεμα'' με το μέτριο που κυριαρχεί παντού,σαφώς απαράδεκτη η φράση ''δεν θέλουμε ν'αλλάξει τίποτα.
Μα,αγαπημένε δύοντα,δύο επισημάνσεις:
1.Το νομοσχέδιο,όπου δεν είναι μνημείο προχειρότητας,είναι ευχολόγιο.
2.Η απαξίωση συλλήβδην του διδακτικού προσωπικού,με μύριους όσους χαρακτηρισμούς,(βρίθουν τα έντυπα,έχει πάρει φωτιά το Mont blank) για όποιον θέλει να δει νηφάλια,είναι τουλάχιστον άδικη.

Δεν θα κουράσω με επί μέρους σημεία,σταματώ.Μόνο τούτο:
Αν το ζητούμενο είναι να ριχτούν στον καιάδα τα Ιδρύματα όπως έχουν σήμερα,να τα εξαφανίσουμε,να τα κλείσουμε,τότε κανένα πρόβλημα..
Μα να λέμε πως θα φτιαχτούν ιδιωτικά πανεπιστήμια,για να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα,για να γίνουν ανταγωνιστικά,δεν είναι ουτοπικό,είναι αστείο..
Όσο το Ερρίκος Ντυνάν και το κάθε Ιατρικό Κέντρο,αναβάθμισε τις παροχές και το κύρος του Ευαγγελισμού..
Σε μια χώρα που η διαπλοκή είναι ανύπαρκτη,σε μια χώρα που υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για το κάθε τι,πλήρης διαφάνεια και αξιοκρατία,ναι,είναι μονολιθισμός και πολιτικός πρωτογονισμός να αρνούμαστε τα ιδιωτικά Α.Ε.Ι
(Εδώ να έρθει η Θεοχάρους κάποτε,να δει,πώς θα αγοράζονται τα πτυχία..)
Ας δει λίγο το Υπουργείο,τη δημόσια εκπαίδευση.
Ας δει τα ανύπαρκτα κονδύλια,αιτία του μπλοκαρίσματος κάθε αξιόλογου ερευνητικού προγράμματος,κάθε προγράμματος συνεργασίας με Ιδρύματα της αλλοδαπής,ας δει τα άθλια κτίρια,ας δει τους άθλιους μισθούς των διδασκόντων,ας δει από πού πηγάζει η επιβολή ενός ''αρχαίου'' συγγράμματος και άλλα και άλλα..

Απολογούμαι για τον χώρο.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) είπε...

Εγώ δεν έχω στον κήπο μου χρηματαριά, έχω όμως μία ντολμαδιά! (βλ. κληματαριά)

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε μου, πάω στο Ιερό Νησί. Την Σαμοθράκη.

Καλήν αντάμωση...

Кроткая είπε...

Ορθώς λέγεις. Εδώ έχουμε Βίσση και Παπαρίζου, τι να τον κάνουμε το Χατζηδάκι και τον Επικούρειο Απόλλωνα; Το θέμα του Επικούρειου ΑΠόλλλωνα πάντως είναι έγκλημα, είναι σαν να αφήνεται στην τύχη του ο Παρθενώνας.
Περί παιδείας, θα συμφωνήσω απολύτως με την Απουσία.

Άμα φυτρώσει στον κήπο σου χρηματαριά, θα μου δώσεις ένα σποράκι να φυτέψω κι εγώ μια; :)

Πολύ μου άρεσε το "Άντε, σας περιμένω", στο τέλος.
Άντε, ήρθαμε λοιπόν, φέραμε και γλυκά, θα μας κεράσεις καφέ; :)

Ανώνυμος είπε...

Παππουλήηηηηηηηη, πέταξες την μαγκούρα και άρχισες να τρέχεις και δεν σε προλαβαίνω!!! Αμάν αυτή η τρίτη ηλικία, άμα πάρει φορά, δεν σταματάει με τίποτα!!! (Το τρίτη είναι πείραγμα... άλλωστε ο λόγος σου θυμίζει μάλλον έφηβο)
Σε αυτό που έθιξες για την παιδεία. Έχοντας παρατηρήσει και άλλα post σου και στα forums και στο blog, βλέπω πως αυτό που θεωρείς σωστό, είναι αυτό που βλέπεις να δουλεύει σωστά αλλού και το θεωρείς (και δικαίως ίσως) πρότυπο. Αυτό που ξεχνάς, είναι πως για να στηθεί κάτι από την αρχή σωστά, πρέπει να έχει τις σωστές βάσεις. Και όταν λέω βάσεις, εννοώ το νομικό περίγραμμα εκείνο, που θα προστατεύει αυτό που χτίζεις, αυτό που θες να στήσεις.
Κάπου στα 1996, ως φοιτητής και εκπρόσωπος φοιτητών στη συνέλευση του ΤΕΙ Πάτρας, έζησα το εξής εκπληκτικό. Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, αποφασίζει να ανοίξει και να λειτουργήσει στο ΤΕΙ, γραφείο διασύνδεσης, των αποφοίτων με τις επιχειρήσεις. Για εκείνη την εποχή, ήταν μια κίνηση πραγματικά εκπληκτική και πρωτοποριακή, αφού έφερνε τους απόφοιτους του ΤΕΙ, σε μια επαφή με την παραγωγική διαδικασία και ουσιαστικά αποτελούσε μια καλή λύση στο θέμα της ανεργίας των αποφοίτων των ΤΕΙ. Οι αριστερίζουσες παρατάξεις, λοιπόν, πήγαν και έκλεισαν με τάβλες και πρόγκες τις πόρτες του εν λόγω γραφείου, για να μη λειτουργήσει, γιατί θα έφερνε το κεφάλαιο στον χώρο μόρφωσης και αυτό ήταν απάνθρωπο... λέει. Ε; Φυσικά το γραφείο λειτούργησε και απ'όσο ξέρω σήμερα σχεδόν όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, ακολουθούν αυτή τη κίνηση και προσπαθούν να οργανώσουν ανάλογα τμήματα. ΟΜΩΣ: Ιδιώτικη παιδεία στην Ελλάδα, μήπως σημαίνει πτώση της παιδείας; Μήπως αντί να λειτουργήσουν θετικά για την ελληνική κοινωνία, λειτουργήσουν όπως ας πούμε η ιδιωτική τηλεόραση; Που αντί να προσφέρει στην ποιότητα του Ελληνικού θεάματος, παρέχει σχεδόν ότι σαβουρά κυκλοφορεί στον κόσμο; Μήπως ο κάθε τυχαίος, δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο, με αμφιβόλλου ποιότητας σπουδές; Ποιός θα κάνει έλεγχο, γιατί στην Ελλάδα, Γιώργο μου, ο τομέας ελέγχου σε κάθε δραστηριότητα είναι αυτός που καταστρέφει όλες τις δραστηριότητες. Στο θέμα παιδεία πάλι. Όχι σε απεριόριστη διάρκεια σπουδών λέει το Υπουργείο. Κύριε μπήκες; Κάποτε πρέπει να πάρεις πτυχίο... δεν μπορείς να το τραβάς όσο θες εσύ. Όταν όμως εγώ σαν φοιτητής, έχω ακούσει καθηγητές μου να κομπάζουν, για το ποιός έκοψε τους περισσότερους σε μια εξεταστική, νομίζοντας οι γελοίοι, πως αυτό είναι και δείγμα αξίας του εκπαιδευτικού πανεπιστημιακού επιπέδου, πώς θα δεχτώ μια τέτοια πρόταση του ΥΠΕΠΘ;
Όσο για τα συγγράμματα Γιώργο, η άποψή μου ήταν είναι και θα είναι πως σε κάθε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι μια σοβαρή, επαρκής σε βιβλία για το σύνολο των φοιτητών της και στελεχομένη με εξειδικευμένο προσωπικό, δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία πέρα από το δωρεάν βασικό σύγγραμμα (ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΩΝ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ ΚΕΡΔΟΣ), θα μπορεί να παρέχει οποιοδήποτε σύγγραμμα, αφορά τις σπουδές του οποιουδήποτε φοιτητή, το οποίο όμως απαιτεί και διαρκής ενημέρωση των εκπαιδευτικών (και απ'όσο ξέρω αυτό τους κουράζει και το αποφεύγουν)
Αντί λοιπόν να τα βάζουμε με τα παιδιά που ζητούν να μην αλλάξει τίποτα, ας δούμε πρώτα τι πρέπει να κάνουμε, ώστε αυτή η συντηριτική άποψή τους, να αλλάξει άρδην!!!
Οφείλω να σου πω πως ταυτίζομαι ΑΠΟΛΥΤΑ με την άποψή σου για μια Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρισμένη σε Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική, η καθέ μία προσφέροντας ίδιες ευκαιρίες στην επαγγελματική αποκατάσταση (δεν μου λες παππούλη; είμασταν συμφοιτητές μήπως;;; )
Τέλος έκανες και μια αναφορά σε ένα όνομα που με πονάει. Αυτός ο Νίκος, ο Παπανδρέου ντε, γιατί δεν αφήνει τη συγγραφή και να ασχοληθεί με την πολιτική; Νομίζω πως σε μυαλό, λόγο και πυγμή, αντικρύζει από το ίδιο ύψος και τον παππού του και τον πατέρα του... για να μην πω, πως ίσως και να τους ξεπερνούσε.

(ΠΑΠΠΟΥ ΜΗ ΤΡΕΧΕΙΣ!!! )

(c) Ο φέρων το φως...

Ανώνυμος είπε...

Περι Παιδειας, εχοντας διαβασει με εξαιρετικο ενδιαφερον τα σχολια σας και δηλωνοντας οτι δεν γνωριζω την σημερινη κατασταση απο πρωτο χερι. (Το παραδειγμα με τα ιδιωτικα καναλια το βρηκα πολυ ευστοχο) Αλλα, δεδομενης της αδιαφανειας στην Ελλαδα, ειναι σωστο να μην αλλαξει τιποτα, γιατι μπορει τα πραγματα να γινουν χειροτερα? Δεν υπαρχουν ηδη διαφορες κατηγοριες φοιτητων? Η εκπαιδευτικη μεταναστευση δεν χρηζει αντιμετωπισης? (Υπηρξα φοιτητρια της φιλοσοφικης Αθηνας για 9 μηνες, αλλα αρχισα απο την αρχη αλλου). Φαινομενα ανεξελεγκτης συμπεριφορας καθηγητων που αναφερθηκαν, δεν εχουν την αιτια τους στην απολυτη ασφαλεια της θεσης τους? Γνωριζω σημερινους ακαδημαικους, ονοματα στην διαθεση σας, που διοριστηκαν -και μαλιστα σε θεσεις ψιλοασχετες με τις σπουδες τους- σαν κεραυνος εν αιθρια, ενω δεν πηγαν καν για συνεντευξη, ασε 'δοκιμαστικο' μαθημα.... Μα ειναι φαιδρο. Πως θα σταματησει αυτη η γελοιοτητα? Με την ακινησια? *

Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η αλλαγη στην Παιδεια πρεπει να ξεκινησει απο την πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια εκπαιδευση και να καταληξει στην τριτοβαθμια. Αλλα χρειαζεται το μαχαιρι να παει στο κοκαλο. Δεν ειναι δυνατον να συνεχισθει εσαει ο διαχωρισμος των εργαζομενων σε δημοσιους, μονιμους και περαβρεχει(συμπ. και των ακαδημαικων) και σε ιδιωτικους, οπου ο 'συναγωνισμος' τους καθιστα ανασφαλεις, σε λειψο κοινωνικο κρατος. Αυτο το καθεστως ειναι σε εναν μεγαλο βαθμο η αιτια της παρανοιας του ελληνα πολιτη. Νομιζω.

Ευχαριστω για τον χωρο. ελενη

* Και ο Νικος ο Παπανδρεου, συμφωνω ειναι ικανος ακαδημαικος και καλο παιδι. Ελπιζω καλλιτερος απο τον παπου του και τον μπαμπα του.

Ανώνυμος είπε...

Μια γραμμη ακομα, που παρελειψα.

ΕΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ (ιδιωτικα η μη)ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ π.χ. 1000Ε για καθε σπουδαστη τους, καποια στιγμη, δεν θα φανει με τον αριθμο υποψηφιων τους-νοουμενου οτι ο καθε υποψηφιος θα προτιμησει μια σχολη που ανταποκρινεται στις προσδοκιες του-εαν κανουν η οχι καλη δουλεια? Το περιφημο Ντιρι (μουχει καψει την καρδια απο χρονια) ποιος το ελεγχει? Παντα ο συναγωνισμος ειναι κακος κι ολεθριος?

ellinida είπε...

Οντως πολλά τα μέτωπα .
Κατασπάστηκα με τον Μητσοτάκη .
Και μ'όλα τα άλλα . Μ'έχει αηδιάσει η πολιτική γενικώς , έχω πάψει ν'ασχολούμαι και να χαλάω φαιά ουσία . Εδώ σκέφτομαι αν θα πάω να ψηφίσω κιόλας ...
Κατά τα άλλα ψηνόμαστε από την ζέστη , κάθε τρεις και λίγο πάω για βουτιά .
Το ξερες ότι στο Μάτσου Πίτσου υπάρχει χαραγμένο σε πέτρα το ημερολογιακό έτος της Αφροδίτης με κάθε λεπτομέρεια ; Και θρύλοι διάφοροι για την Ορεχόνα που ήρθε από την Αφροδίτη .
Ολα τα ωραία πάντως πάνω σε πέτρες είναι χαραγμένα ε ;
Κατέβηκα Φάληρο , είναι όλες οι πικροδάφνες ανθισμένες , πανέμορφα ήταν , πολλή κίνηση στην παραλιακή , χιλιάδες κορμιά λουόμενοι (μπλιάχ) στον Μπάτη , πήγα για ποτάκι στο Skipper's , ζέστη και πάλι ζέστη . Τα γιασεμιά συνεχίζουν να μυρίζουν έντονα τα βράδυα στο Φαληράκι ... κάτι λίγα έχουν ξεμείνει στους κήπους . Νυχτολούλουδο δεν πέτυχα , αλλά έχω αρκετό εδώ .
Ανταπόκριση από την πατρίδα τέλος .
stop

Nyktipolos είπε...

Να σε ευχαριστήσω κατ' αρχάς για την παρουσίαση του blog μου. Χάρηκα που σε ενθουσίασε το "Μη μου άπτου". Ο Μητσοτάκης... τι το ψάχνεις; Τόσα χρόνια τον έχουμε στα πόδια μας, ο Εφιάλτης. Για την Παιδεία ήθελα να σου πω. Εγώ δεν ξέρω τίποτα για την Παιδεία. Εννοώ ότι δεν καταλαβαίνω από νόμους, νομοσχέδια και τέτοια. Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι δεν είναι. Όμως το ένστικτό μου (αλλά και η εμπειρία) μου λέει ότι τόσες χιλιάδες φοιτητές δεν κάνουν καταλήψεις και δεν κατεβαίνουν στους δρόμους υποκινούμενοι από κόμματα ή/και καθηγητές. Κάτι μυρίζονται, κάτι ξέρουν, το ένστικτό τους τους καθοδηγεί να μην εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν. Επίσης ο τρόπος που παρουσίασε το υπουργείο το σχέδιο νόμου (το κράτησε κρυφό με διαρροές, κανένας διάλογος, η απόφασή της να το περάσει από το θερινό τμήμα της βουλής), ήταν επόμενο να πυροδοτήσει όλο αυτό το σκηνικό. Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κώλους. Κανένα νομοσχέδιο δεν θα δώσει καμιά λύση στο θλιβερό κατάντημα της Παιδείας στην Ελλάδα, μειώνοντας ταυτόχρονα το επί του ΑΕΠ ποσοστό για την Παιδεία. Οι πατεράδες μας είχαν βγει στο δρόμο τότε που και πάλι αυτή η άθλια φιγούρα (βλέπε Μητσοτάκης) μεσουρανούσε απαιτώντας τα ίδια που απαιτούν, σαράντα χρόνια μετά οι φοιτητές στους δρόμους.: Επί τέλους δώστε χρήματα για την Παιδεία. Νομίζω ότι χωρίς αυτή την προϋπόθεση, κάθε νομοσχέδιο που κατατίθεται είναι εκ του πονηρού.

Παίζει σήμερα η μπύρα στο finbars?

Περαστικός είπε...

Πες τα χρυσόστομε! Χάρηκα που τα ανέφερες όλα μαζί. Σε πολλά από αυτά τα θέματα ήθελα να αναφερθώ και εγώ αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν πρόλαβα. Μόνο αυτή η φράση της φοιτήτριας αποτελεί τίτλο και θέμα για ποστ από μόνη της, χωρίς καμία προσθήκη. Καλό απόγευμα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Πάρα πολλά μέτωπα ορεξάτε Ανατέλλων.

Πρέπει να σε μελετήσω πολύ. Από την πρώτη ανάγνωση, θα έλεγα -για την Αφροδίτη- το πιο ακριβές FORWARD TO THE PAST (!).
Να εκφράσω και μια μικρή επιφύλαξη στα γενικώς πολύ σωστά του φίλου nyktipolos. Αλήθεια, η Παιδεία πάσχει από κονδύλια;

Nyktipolos είπε...

Η Παιδεία πάσχει γενικώς φίλε ιμίαιμε, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά σε ότι αφορά τα κονδύλια σου απαντώ ανεπιφύλακτα ΝΑΙ. Όπως και ο Πολιτισμός. Επιπλέον όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, περισσότερο από κάθε τι άλλο πάσχει από έλειψη σοβαρότητος...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη αν παρω ενα βουνο λεφτα και τα αδειασω στο πανεπιστημιο, ο γιος σου δεν θα χρειαζεται φροντιστηρια πια? Η παπαγαλια τελος? ελενη

apousia είπε...

@ελένη

Αγαπητή ελένη,οι ρίζες της παπαγαλίας,ανάγονται αλλού.
Γι'αυτό και η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει,αν όχι από την προσχολική ''αγωγή'',τότε από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
(Και να μιλήσουμε πια για Παιδεία,και όχι μόνο για εκπάιδευση.)
Δεκαετίες τώρα,τα Λύκεια,δεν παρέχουν Παιδεία,είναι κοινός τόπος πως αποτελούν ένα προπαρασκευαστικό τμήμα των Α.Ε.Ι.και Τ.Ε.Ι.
Ε,η παπαγαλία είναι συστατικό στοιχείο της επιτυχίας,έτσι όπως δουλεύει το σύστημα.

Μα,το πόσο αδήριτη ανάγκη είναι να αυξηθούν τα κονδύλια για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα,δεν νομίζω πως πρέπει να συζητηθεί..

Πολύ φιλικά.

Nyktipolos είπε...

Αγαπητή Ελένη, αν ρίξεις ένα βουνό φράγκα στο πανεπιστήμιο δεν λύθηκε το πρόβλημα. Ούτε όμως και αν δεν ρίξεις. Οι κυβερνήσεις κόπτονται για την Παιδεία και είναι έτοιμες να κάνουν θαύματα, αρκεί να μη χρειαστεί να ρίξουν ένα βουνό λεφτά όπως λες. Όμως οι δάσκαλοι πρέπει να πληρώνονται (τουλάχιστον όσο καλά πληρώνεται ένα στέλεχος επιχείρησης), τα υλικά για σύγχρονη εκπαίδευση πρέπει να υπάρχουν, τα σχολεία πρέπει να είναι σχολεία και όχι δημόσιες τουαλέτες, και όλα αυτά και πολλά άλλα θέλουν λεφτά. Τώρα σε ότι αφορά τον τρόπο εκπαίδευσης και την Παιδεία αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Πολύ μεγάλο. Πολύ σημαντικό. Το θίγουν οι καταληψίες φοιτητές, το φώναζαν οι μαθητές στους δρόμους πέρυσι και πρόπερσι, και για πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν ασχολείται με αυτό. Κανέναν δεν συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Απουσια,νομιζω αυτο εγραψα στο αρχικο μου κειμενο. Φυσικα και τα κονδυλια πρεπει να αυξηθουν. Ομως το 'συστημα' ειναι νομιζω καιρος να αλλαξει.

Και βεβαια περιμενει (ας μην πω απαιτει) ενας πολιτης απο τους ακαδημαικους του να πρωτοστατουν στις καινοτομιες για να εχουν προτασεις, διοτι φανταζομαι αγωνιουν αυτοι περισσοτερο απο ολους για το επιπεδο παιδειας και τους φοιτητες που διδασκουν.

Εν ολιγοις, καταλαβα οτι δεν συμφωνουν με το νομοσχεδιο. Τι αντιπροτεινουν? Καμμια αλλαγη?

φιλικωτατα

Νυκτιπολε, το επαγγελμα μου το γνωριζεις. Ενας κακος καθηγητης δεν θα γινει καλλιτερος με πιο πολλα φραγκα. (Κοιτα που βγαινω εκ δεξιων!)

Επειδη ομως στο νεο ανθρωπο ΜΙΑ φορα του δινεται η ευκαιρια συστηματικης παιδευσης, δεν εχει δικαιωμα κανενα συστημα και κανενας καθηγητης εξ αναγκης να του την υστερησει.

Η Νεφελη περναει τα βασανα που περασα εγω εικοσι χρονια πριν!

Ειναι δυνατον ακαδημαϊκοι-εκ φυσεως, θεσεως, παιδειας και κουλτουρας-να μην ειναι πρωτοποροι αλλαγων?

Να τους δωσει το κρατος κονδυλια. Ποιος και πως θα τα διαχειριστει? Με ποιους στοχους και πολιτικες? Και ο/η πληρωνοντας(ουσα) τα φροντιστηρια? Δεν θα εχει και παλι λογο? Θα πληρωνει και τα κονδυλια, θα πληρωνει και τα φροντιστηρια, γιατι ετσι ειναι το συστημα?

(Συμμετειχα καποτε σε μια τραγωδια, πρωην Ελλην καθηγητης μου να συνεργαστει με το Πανεπιστημιο μου στην αλλοδαπη! Τι αλλαγη υφους! Τι ευγενεια! Που πηγε το υφος της Σολωνος.... Τραυματικη εμπειρια.)

να σας δουμε συντομα

apousia είπε...

@ελένη

Αγαπητή Ελένη,σαφώς και οι διδάσκοντες δεν υποστηρίζουν το σημερινό και απαράδεκτο στάτους κβο.
Ούτε οι πολύ ''κουρασμένοι''.
Είναι οι πρώτοι που θίγονται από αυτό,άσχετα αν έχει έντεχνα περάσει προς τα έξω άλλη εικόνα.
Βεβαίως και θέλουν αλλαγές.
Βεβαίως και αντιπροτείνουν!
Μα ουδέποτε εισακούστηκαν.
Ένα τυχαίο παράδειγμα.
Πλείστα όσα τμήματα,ενημερώνουν ''αρμοδίως'' για τον μέγιστο αριθμό φοιτητών που μπορεί-στοιχειωδώς- να αντέξουν.
Ε,έρχεται σχεδόν ο διπλάσιος!
Και υπάρχουν πολλά άλλα..
Μέγιστη παραπληροφόρηση για τον τρόπο αξιολόγησης,με αναγωγή σε κανόνα της όποιας θλιβερής εξαίρεσης,και σιγά-σιγά μπόλιασμα με μια ισοπεδωτική αντίληψη για όλους..
Άνθρωποι σαν τον καθηγητή που αναφέρατε υπήρχαν και θα υπάρχουν παντού,πάντα.
Το παρήγορο είναι,πως ΔΕΝ κινούν μόνο αυτοί τα νήματα.
Φωνή υπάρχει,αρκεί να υπάρξουν και αυτιά..

Συγγνώμη ξανά.

Aphrodite είπε...

@ Η Ορχήστρα των Χρωμάτων

Απορώ πώς έχουν «διασωθεί» και λειτουργούν ακόμη όσα λειτουργούν – που θα έπρεπε να σκιζόμαστε να τα υποστηρίζουμε και να τα... πληθαίνουμε...

@ Η Καθημερινή, δημοσίευσε ένα νεφελώδες άρθρο στο οποίο φωτογραφίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως παρασκηνιακά ...

Δε σε απέλυσαν ακόμη τα politics? Α, ετοιμάζεις παραίτηση, ε? (Δε μιλώ να είμαστε απολιτίκ, αλλά να μας κάνει «περίεργο» πλέον κάτι τέτοιο...)

@ Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει στο χώρο της Ελληνικής Παιδείας. Γιατί αντιδρούν; Φοβούνται μη χάσουν τον σημερινό παράδεισο της «δωρεάν παιδείας» ;

Γνώση για τη γνώση? Οχι. Γνώση για να περάσουν (εξετάσεις, τάξεις, σχολές, δουλειά). Αρα, αν δεν αλλάξει η ζήτηση, η προσφορά θα είναι απαράδεκτη. Κι αν δεν αλλάξει η προσφορά, ΚΥΡΙΩΣ κλωτσώντας και μερικούς κόλους, γιατί να αλλάξει η ζήτηση? Καλλιέργεια ήθους χρειαζόμαστε, και μετά Παιδεία...

@ Ο Κεντέρης και η Θάνου «απαλλάχτηκαν»; Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα….!

Avanti Greco papara! Ζήσε το μύθο σου!

Εμ, τι θα γινόταν το στάδιο Κεντέρης? Πίσω αβάφτιστο?


@ Κορυφαίας αξίας, έργο του Ικτίνου που έχτισε την Ακρόπολη των Αθηνών , ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στην ορεινή Αρκαδία κινδυνεύει σοβαρά

Ελληνική πραγματικότητα ολέ. Αναμενόμενη. Απογοητευτική. Ζήτω οι τρελλάρες που κάνουν πότε-πότε κάποια διαφορά κάτω από τις μύτες των καρεκλάτων...

@ Ξανά στην Κύπρο. Εξαιρετικής σημασίας αποφάσεις της ΚΟΡΕΠΕΡ, μοιάζουν να στριμώχνουν για τα καλά την Τουρκία στη γωνία. «Πρώτα αναγνώριση της Κύπρου και μετά συνεχίζουμε»...

Σσσσσσεβασμός!

@ Καταπληκτικό…Στον Αμαζόνιο, κάπου σε ένα λόφο στη Λίμα του Περού, βρέθηκε ένα …τοπικό Stonehenge!
...
Δεν ξέρω πως και γιατί…Πάντα ,από παιδί που θυμάμαι τον εαυτό μου, με έτρωγε η σκέψη πως όλα, μα όλα έχουν γίνει και ξαναγίνει από την αρχή. Η διαφορά, είναι πως σαν παιδί «το ήξερα» ενώ τώρα το μυρίζομαι.


Το τελευταίο, κορυφαίο!
Stonehenge(s), my love! Δέος. Οχι μοναξιά. Υποψιάζομαι ότι... Λες να?... Ωραία.


@Με την ευκαιρία θυμήθηκα τώρα που διάβασα πρόσφατα σχετικές ανακοινώσεις της NASA: Η Αφροδίτη λέει, είχε για δισεκατομμύρια χρόνια συνθήκες γήινες. Δηλαδή, ήταν σαν τη Γη, τόσο όσο θα χρειάζονταν ένας πολιτισμός για να εξελιχθεί και να γράψει τον κύκλο του πολλές φορές, ξανά και ξανά. Μετά –λένε πάντα οι επιστήμονες, για «κάποιους λόγους» η Αφροδίτη μπήκε…απότομα, σε λίγο σχετικά χρόνο σε ένα Φαινόμενο Θερμοκηπίου με ταχύτατη εξέλιξη.

Back to the future?

Αυτό σημαίνει Αφροδίτη: Γήινες συνθήκες, εξελισσόμαστε πάνω της, θερμοκήπιο (ζεστό, υγρό, nourishing) κι όλα ταχύτατα – ή έτσι φαίνεται αν παρατηρείς απ’έξω.. Γιατί μέσα σταματάει ο χρόνος... Total experience.

(και παγώνουν ανοιχτές στον αέρα οι μούτζες με παραλήπτη εμένα!)
:)

@ Σοκ –λέει- στο Πανελλήνιο για ένα αγοράκι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ημιθανές μετά από κακοποίηση που υπέστη από τους γονείς του...

Τι γίνεται και δεν το ξερουμε ακόμη... Κόλαση φυσικά κι εδώ...

@Ξανά για την Παιδεία. Έχω την αίσθηση, πως το Σχέδιο Νόμου, είναι καλό....
...
«οπαδούς φοιτητές»

Αυτό τα λέει όλα.

@Νυκτιπόλος.

Ωρρρραίος!

@ Ο blogger δεν είναι συνεργάσιμος σήμερα με τις φωτογραφίες και δε μου ανεβάζει τίποτα το εικαστικόν.

Προσπάθησε ξανά ή κάν’τες ποστ από πανω, να ευφρανθούμε λίγο με το άνοιγμα...

Καλό βράδυ!

Ο Καλος Λυκος είπε...

Την καλησπέρα μου από τον Ατλαντικό...πέρασα να δω άν είστε καλά.

Πάω και από τον φίλο σου..

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη απουσια, χιλια ευχαριστω για τις απαντησεις. Που να βρω τις προτασεις των ελληνων ακαδημαικων να τις διαβασω? Απο τα λιγα που καταλαβαινω, τα αυτια των κυβερνησεων δουλευουνε οταν οι εκλογεις τους θελουνε την εφαρμογη καποιων μετρων, ΑΦΟΥ εχουν πειστει οτι θα ειναι προς το συμφερον τους. Κατα συνεπεια, σ αυτους τους εκλογεις δεν επρεπε να εχει απευθυνθει η ακαδημαικη κοινοτητα, για να πετυχει καποιες αλλαγες? Εχω αγνοια, οπως δηλωσα εξ αρχης. Οπως και δηλωνω οτι οι τυχον πληροφοριες σου θα μου ειναι πολυτιμες.

(ας μας συγχωρεθει ο χωρος, απαξ)

Ανώνυμος είπε...

Ως φοιτητρια, εζησα ενα ταραχωδες χειμωνα, στην δευτερη τετραετια της Θατσερ, οπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ οι καθηγητες σημαντικου Λονδρεζικου Πανεπιστημιου, δηλωσανε παραιτηση, διαμαρτυρομενοι και προκειμενου να γινουν ευρυτερα γνωστες και να συζητηθουν οι θεσεις τους. Εχει γινει κατι τι παρομοιο στην Ελλαδα? Προασπιζομαι τους φοιτητες μου εμπεριεχει και το αρνουμαι να διδαξω σε μια κατασταση φιασκο. Ειμαι αυστηρη? ελενη

apousia είπε...

Ελένη,
ρωτάτε αν είστε αυστηρή.
Τέτοια ''αυστηρότητα'' θα έπρεπε να διέπει,να χαρακτηρίζει όλους μας.
Για να μπορεί ο καθένας μας να πηγαίνει πέρα ''στην τιμή,και στην πεποίθησή του..''
Ναι,ΔΕΝ μας χαρακτηρίζει!
Η,μας χαρακτηρίζει ως εκεί που δεν κινδυνεύουμε,δεν θα κρυφτώ.
Ναι,προσπασπίζομαι τους φοιτητές,σημαίνει αρνούμαι να διδάξω σε τέτοιες συνθήκες,δεν διδάσκω σε μια κατάσταση φιάσκο.
Αυτό ΓΙΝΕΤΑΙ ...ενίοτε.
Μα,παραίτηση...
''Θέλει αρετή και τόλμη'' όχι μόνο η ελευθερία..
Και δεν αντέχουν οι καιροί!
Αφήστε που αν απέχεις διαμαρτυρόμενος,όχι σε εποχή κινητοποιήσεων όπως αυτή,όλους απέναντι θα τους βρεις,γιατί το μόνο που θα μάθουν,είναι πως διαμαρτύρεσαι γιατί θέλεις χρήματα,χρήματα,περισσότερα χρήματα..
Εσύ ο αγράμματος,ναι,αγράμματος, δεν το διαβάσατε,που πήρες την όποια θέση όποιας βαθμίδας χωρίς να περάσεις ''ούτε συνέντευξη'' (sic)
(Το σιχαίνομαι το sic,μα δεν μπορώ,το βάζω..)
Και οι δέκτες και κοινωνοί όλων των πληροφοριών,εκλογείς είναι αγαπητή Ελένη,εκλογείς...
Κι αυτή δεν έχει τέλος η κουβέντα!

Και επειδή υποπτεύομαι ποια είστε,εσείς δεν ''κινδυνεύετε'' με εκπαραθύρωση.
Εμένα όμως,ο λατρεμένος δύων,μάλλον θα με χαρακτηρίσει persona non grata,με τόσα σχόλια.

Έχετε την αγάπη μου!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη μου Κυρια (εκφραζει τιμη και οχι αποσταση), τοτε δεν ξερετε τον Γιωργο!!! Σας διαβεβαιω για το ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Τολμω να πω, οτι θεωρει τον τροπο αυτο της επικοινωνιας ΑΚΡΙΒΩΣ την απαντηση στην 'παραπληροφορηση' που εχετε προαναφερθει, πρωτιστως. 'Persona non grata'Ου! Αδικειτε αυτον, εαυτον και την συζητηση μας, χωρις λογο. Αν ειναι ετσι κι εγω θα αποβληθω! Αλλα, χαλαλι!

Εννοω τι λετε. Ομως η 'μαζικοτητα' της εξοδου (του παραδειγματος μου), οπως φανταζοσαστε δεν εγινε ποτε - διοτι δεν μπορει να χασει κανενα Πανεπιστημιο ολοκληρο το διδακτικο του προσωπικο.Αντιθετα, η κοινη γνωμη ΕΔΡΑΣΕ. Ομως, προυποθετει ομοιογενεια πεποιθησεων και αν μου επιτρεπετε ευστροφια στρατηγικης. Την οποιαν δεν διακρινω, στην προκειμενη περιπτωση, στην Αθηνα.

Σας διαβεβαιω, δεν θεωρω 'αγραμματους' αυτους που διοριστηκαν. Σας τονιζω οτι δεν διεκδικησα, ουτε θα διεκδικησω θεση στο Ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα. Απλως, θεωρουσα αλλους, καλλιτερους, απο αυτους που διοριστηκανε, αν εχει αξια αυτο. Δεν βαζω τον εαυτο μου στους 'καλλιτερους'. Παρακαλω πιστεψτε το. Ομολογω, οτι με πληγωνει το ελληνικο συστημα.

Δεν καταλαβα ειλικρινα το (sic), θελετε να πειτε οτι δεν υπαρχει συνεντευξη? (δεν ξερω πως αλλιως να το πω ελληνικα, απολογουμαι)

Αγαπητη μου απουσια, τι ειναι αυτες οι χαρτινες καρτες για την βιβλιοθηκη του Πανεπιστημιου? Οπου ο βιβλιοθηκαριος γραφει με στυλο τα βιβλια που δανειζονται αυτα τα παιδια? Τις ειδα προσφατα και δεν μπορουσα να κοιμηθω.......

χαρηκα που σας γνωρισα. και σας ευχαριστω ειλικρινεστατα.

apousia είπε...

Ελένη!
Αστεϊσμός-ίσως αποτυχημένος-ήταν αυτό για την εκπαραθύρωση και το persona non grata.
Ναι,τον γνωρίζω λίγο,όσο επιτρέπει το ψυχρό και κάποτε ''εικονικό'' διαδίκτυο,μα συχνά είναι κάποια ''δακτυλικά αποτυπώματα'' αφημένα στην οθόνη,που σου μιλάνε βαθύτερα για τον άλλον.
Κάπως έτσι,και προσπαθώντας να ''διαβάσω'' τη φωνή του από τον Astra,νομίζω πως μαζεύω ''στοιχεία και υλικό''.
Σίγουρα διαθέτει την ευγένεια και την ποιότητα μιας εποχής,μιας Αθήνας που πέρασε!

Για το θέμα μας,θα ήμουν η τελευταία που θα προσπαθούσε να κρύψει την παθογένεια που υπάρχει στο χώρο των διδασκόντων,κάθε βαθμίδας.
Απλά,θα το καταλάβατε,προσπάθησα να υπερασπιστώ μια ολόκληρη οικογένεια να την πω έτσι, ανθρώπων,που άδικα και κάποτε άκριτα,οδηγείται στην απαξίωση.
Να σας πω κάτι:
Στο δικό μας το τμήμα,ο τακτικός καθηγητής,είναι ακριβοθώρητος,και απαράδεκτος σε πολλά.Είναι ένας άνθρωπος με πλήρη επάρκεια στο γνωστικό του αντικείμενο,δεν είναι λοιπόν ''αγράμματος'',μα είναι ακαλλιέργητος,είναι απαίδευτος,μα είναι ΕΝΑΣ.
Στα γειτονικά μας τμήματα π.χ. υπάρχουν καθηγητές που κοσμούν και τιμούν το χώρο.
Ε,ας μην αφήσουμε το κακό να δίνει το στίγμα του,ας μην αφήσουμε το κακό να χρωματίσει ένα πλήθος κόσμιων και ωραίων ανθρώπων.
Αναφορικά στη συνέντευξη,το sic το έβαλα,για να τονίσω το ότι έτσι ακριβώς εγράφη.
Και ξέρετε,με αυτή τη φράση-ειρήσθω εν παρόδω, σε έγκριτη εφημερίδα των Αθηνών-έχουμε δύο ριπές:
H μία,πως ΔΕΝ υπήρξε συνέντευξη,πως υπήρξε παράκαμψη,
και η δεύτερη και απείρως προσβλητικότερη,πως υπάρχει,ΟΤΑΝ υπάρχει κατά τον δημοσιογράφο,ΜΟΝΟ η συνέντευξη.
Δηλαδή έντεχνα και κουτοπόνηρα αν μου επιτρέπετε τη λέξη,αποσιωπούμε,έναν ογκωδέστατο φάκελο,με εργασίες,μελέτες,παρουσιάσεις,συμμετοχές,τίτλους και βαθμολογίες...
Το θέμα της βιβλιοθήκης, μας πάει πάλι σε αυτά που συζητούσαμε για τα κονδύλια.
Καλός ήταν ο εκσυγχρονισμός,μόνο που κουράστηκε να φτάσει στα Α.Ε.Ι.
Και πάλι υπάρχουν τμήματα,που με καθηγητές,αναπληρωτές,λέκτορες,που πάνω από όλα είναι ΔΑΣΚΑΛΟΙ,έχουν αξιόλογες,πάντα στο μέτρο του εφικτού και της Ελλαδικής πραγματικότητας,βιβλιοθήκες με μηχανοργάνωση.

Τέλος κι εγώ θεωρώ πως πληθώρα ικανότερων είναι εκτός.
Σας στέλνω την αγάπη μου και σας καταθέτω με ειλικρίνεια και τη δική μου χαρά για τη γνωριμία μας!

Καλό σας μήνα!

hardrain είπε...

Καλό σας μήνα! Ιούλιος, μήνας δύσκολος γεμάτος με μνήμες προδοσίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

Από την άλλη, Ιούλιος καυτός, θερινός, Θερωτικός, Ιούλιος μήνας Καίσαρ.

Δεν θα απαντήσω ακόμα στα σχόλια σας, πρoς ώρας απολαμβάνω τον διάλογο μεταξύ της Ελένης και της Απουσίας, για ένα ζήτημα που έτσι και αλλιώς κατέχουν καλά (και σίγουρα απείρως καλύτερα από μένα)

Άλλωστε, ένας κεντρικός λόγος ύπαρξης των blogs, είναι, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, να δίδουν χώρο και χρόνο στις Σκέψεις εκείνες και τους προβληματισμούς, που σπανίως έως ουδέποτε θα βρουν φιλοξενία σε πιο "επίσημα" κανάλια διοχέτευσης.

Άλλωστε, γνωρίζω καλά, πως δεν είναι λίγοι οι "αρμόδιοι" που διαβάζουν επιμόνως το τι "παίζει" στο διαδίκτυο από τους Πολίτες.

Κάποιοι-φοβάμαι- απλά για να δουν πως θα μαγειρέψουν το επόμενο τρυκ τους, αλλά και κάποιοι άλλοι, γιατί επιθυμούν να αφουγκραστούν.

Ως οικοδεσπότης , χαίρω ιδιαιτέρως για τον διάλογο των δύο Κυριών.

Ανώνυμος είπε...

Όντως είναι ένας ωραίος διάλογος. Όμως, θα πω τα δικά μου κι ας ελπίσουμε ότι θα συνεισφέρω λίγο. Σε πρώτη φάση μην μπλέκουμε τις κινήσεις των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, με τις αντιδράσεις των φοιτητών. Οι πρώτοι λειτουργούν συντεχνιακά, συνήθως. Όταν ήμουν φοιτητής και στο πλαίσιο της έντονης δραστηριότητάς μου με τον χώρο του φοιτητικού κινήματος, θυμάμαι τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αγώνες όποτε έμπαινε ζήτημα αύξησης του μισθού τους. Θεμιτό. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις αγώνες ζητώντας να λυθούν εκατό προβλήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και να πάρεις και μια αύξηση και όταν παίρνεις την αύξηση να σταματάς τις κινητοποιήσεις σου. Ή μάλλον μπορείς να το κάνεις, αλλά τότε δεν μπορείς να λες πως ενδιαφέρεσε για την παιδεία σε αυτό τον τόπο. Ούτε μπορείς στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, να τους απειλείς με χάσιμο εξαμήνων και στις κινητοποιήσεις τις δικές σου, να βρίσκεις τους τρόπους για να μη χάνονται τα εξάμηνα, προσπαθώντας να μην εκθέσεις τον κλάδο σου απέναντι στην κοινωνία, εκθέτωντας όμως ένα φοιτητικό κίνημα.
Αγαπητοί μου φίλοι,ομολογώ πως δεν ξέρω τι διεκδικούν οι καθηγητές και τι προτάσεις έχουν κάνει για την αναβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα. Ξέρω όμως τι πράτουν και οι πράξεις συνήθως αποδεικνύουν και τις προθέσεις.
ΤΕΙ Πάτρας, στο διάστημα που ήμουν φοιτητής. Το κάθε μάθημα γινόταν με σημειώσεις των εκπαιδευτικών που έκαναν το μάθημα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι σημειώσεις αυτές ήταν γραμμένες από την εποχή που τα ΤΕΙ, ήταν ΚΑΤΕ, ή έστω ΚΑΤΕΕ. Μιλάμε δηλαδή, για την εποχή πριν το 1983. Επί δεκαπέντε χρόνια, δηλαδή, κάποιος εκπαιδευτικός, μιας και εγώ έφυγα το '96 από το ΤΕΙ, παρέδιδε την ίδια ύλη στους σπουδαστές του. Σε τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα αυτό. Και ξέρετε όλοι με τι ρυθμούς αναπτύσσεται η τεχνολογία. Η κάθε σημείωση που έδινε στους φοιτητές πληρωνόταν σε αυτόν (καθώς ήταν δουλειά του), ανά σελίδα. Αν λοιπόν είχε σημειώσεις των 100 σελίδων, τις μοίραζε σε 120 φοιτητές ανά εξάμηνο, στο έτος πληρωνόταν για 24000 σελίδες. Και αυτό χωρίς ο ίδιος να παράγει έργο, για δεκαπέντε χρόνια συνεχόμενα. Όταν κάποτε ξεκινήσαμε τους αγώνες μας για αυτό το ζήτημα, κάποιους εκπαιδευτικούς τους είχαμε μαζί μας. Όμως ποτέ δεν θα ξεχάσω, πως υπήρξε μάθημα που έκανα πέντε χρόνια να το περάσω, γιατί όπως φρόντισε ο εκπαιδευτικός να μάθω, πήγα να πειράξω το εισόδημά του. Γειά σου Ελλάδα ε;;
Κάποιος αναφέρθηκε στα χρήματα που δίνονται για την παιδεία. Σαφώς και πρέπει να αυξηθούν. Τα κονδύλια που δίνονται για την παιδεία είναι επένδυση και μάλιστα είναι επένδυση, που θα στα δώσει πίσω σε πολλούς τομείς και στο πολλαπλάσιο....
ΟΜΩΣ: Όταν εκπροσωπόντας τους σπουδαστές του ΤΕΙ, στην συνέλευση ΤΕΙ (το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του ΤΕΙ), παρακολουθούσα τον τρόπο που γινόταν η νομή των κεφαλαίων, που έμπαινε στο ίδρυμα, ένοιωσα σοκ. Καθηγητές χωρισμένοι σε στρατόπεδα, είτε με κομματικά κριτήρια, είτε με προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες, να αλληλοβρίζονται, για το ποιός θα πάρει τα εκατομύρια, να τα επενδύσει στο "εργαστήριο του". Τσακωμοί για κατανομή χρημάτων και χώρων, όχι με βάση τις ανάγκες διδασκαλίας, και προγράμματος σπουδών, αλλά με βάση το ποιός είχε πάρει πόσα την προηγούμενη φορά και ποιός είχε σειρά αυτή τη φορά. Ε; Καταλάβατε το σκεπτικό; Εγώ ακόμα προσπαθώ να το καταλάβω. Και η κατάληξη του σκεπτικού αυτού; Μέχρι και κουδούνια στα εργαστήρια, ώστε η πόρτα να ανοίγει μόνο για αυτούς που ήταν φίλοι του εκπαιδευτικού, ώστε οι αντίπαλοί του, να μην έχουν πληροφόρηση, για το τι συμβαίνει σε εκείνο το εργαστήριο.
Τελειώνοντας με τον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπως εγώ τον βίωσα, θα αναφέρω και κάτι ακόμα, που είμαι σίγουρος πως σε πολλούς θα θυμίσει παρόμοιες υπέροχες ιστορίες. Είχα την τύχη να έχω δάσκαλο, έτσι αποκαλούσα τους καθηγητές μου στα ΤΕΙ, γιατί για εμένα το δάσκαλος, είναι τίτλος τιμής τεράστιος, τον κύριο Υφαντή Απόστολο. Ο εν λόγω κύριος, είναι μέλος της ομάδας Τσελέτη, που όποτε γίνεται σεισμός, βγαίνει και πραγματικά δίνει πληροφορίες σημαντικότατες και επιτρέψτε μου να πω πως είναι από τις λίγες ομάδες που ασχολούνται με το ζήτημα "σεισμοί" σοβαρά. Η ομάδα αυτή ζήτησε να εγκατασταθεί σταθμός μέτρησης των σεισμών στο ΤΕΙ Πάτρας, πολύ πριν εγκατασταθεί τελικά στο Πανεπιστήμιο. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Ο λόγος; Κάποιοι σκέφτηκαν πως αν γινόταν κάτι τέτοιο, ο δάσκαλος Υφαντής, θα γινόταν εμπόδιο στις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αδιαφορώντας φυσικά, για το γεγονός ότι σε ένα εργαστήριο ΒΑΝ, θα μπορούσαν να εργαστούν φοιτητές και της ηλεκτρολογίας (θεωρία κυμμάτων) και των δομικών έεγων υποδομής (αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών), αλλά και του τμήματος μηχανολογίας (κατασκευαστικός τομέας και ενεργειακός τομέας), το σύνολο δηλαδή της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πάτρας.
Για τους εκπαιδευτικούς νομίζω πως είπα πολλά, και είμαι σίγουρος πλέον, πως για την τριτοβάθμιά μας εκπαίδευση, και το πως αυτή εξελίσσεται, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει και στους εκπαιδευτικούς που την στελεχώνουν, κυρίως σε σύνδρομα ανασφάλειας που διακατέχουν τους περισσότερους από αυτούς.
Όμως το φοιτητικό κίνημα και ο τρόπος που αντιδρά, μόνο τυχαίος δεν είναι. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή, που μετά τις κινητοποιήσεις του 1990, του 1994, φτάσαμε στο 2006, για να ακούσουμε πάλι φωνές αγώνα στο φοιτητικό κίνημα.
Δεν είναι τυχαίο που το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου του 1989,έφερε τον χαμό στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Ελληνικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μία από τις προτάσεις Κοντογιαννόπουλου τότε, ήταν η κατάργηση των αλληλοεπικαλυπτόμενων τμημάτων ΑΕΙ με ΤΕΙ. Δηλαδή, το τμήμα ηλεκτρολογίας των ΤΕΙ, καλύπτεται από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς; ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. Και να μην συνεχίσω, μιας και όλα τα τμήματα των ΤΕΙ καλύπτονται από τμήματα των ΑΕΙ, όλα τα ΤΕΙ καταργούνται. Και βέβαια δεν σταματάμε εκεί, αλλά οι μέχρι τότε φοιτώντες στα ΤΕΙ, μπαίνουν στα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Το αποτέλεσμα; Στο δρόμο οι φοιτητές των ΑΕΙ, στον δρόμο και οι φοιτητές των ΤΕΙ. Οι πρώτοι, γιατί δεν μπορείς κύριε να ασεβείς στους κόπους μου και στο διάβασμα που έκανα για να μπω σε ένα πανεπιστήμιο και κάποιους που την είδα χρονιά δεν πήγαν τόσο καλά με εμένα, να μου τους φέρνεις συμφοιτητές μου. Ούτε μπορείς τον απόφοιτο του Τεχνικού Λυκείου, που μπήκε στα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, αλλά με την βαθμολογία του από τα Τεχνικά Λύκεια, να τον φέρνεις δίπλα μου. Οι δεύτεροι στην λογική που έθεσε ο Δύοντας σε κάποιο post του. Η κοινωνία χρειάζεται και την Πανεπιστημιακή και την Τεχνολογική Εκπαίδευση, με διακριτούς ρόλους.
Οι αγώνες του 1994, έγιναν για να καθιερωθεί στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο όρος αξιολόγηση. Είτε μέσα από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αυτοαξιολόγηση), είτε από κάποιο Ευρωπαϊκό φορέα. Η αξιολόγηση από όπου και αν γίνει του έργου ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, θα έχει κάποια αποτελέσματα. Εξυγχρονισμό προγραμμάτων σπουδών, γύμνωση των μη αξιόλογων εκπαιδευτικών και σύνδεσή τους με ένα καθεστώς άρσης μονιμότητας, βελτιστοποίηση των εργαστηρίων κ.ο.κ.
Μπορούμε να κατηγορούμε τους φοιτητές ότι υποκινούνται από κόμματα, όμως οι κινητοποιήσεις του 1994, έγιναν από το σύνολο των φοιτητών σε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας. Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα. Οι φοιτητές δεν είναι μια συντεχνία, είναι οι αυριανοί επιστήμονες και το κεφάλαιο που ο τόπος έχει βάλει στην τράπεζα και περιμένει από αυτό να του αποδώσει τόκους. Δεν νοιάζονται όλοι τους για την κομματική τους εξέλιξη, γιατί δεν ασχολούνται όλοι με τα κόμματα, αλλά και όσοι ασσχολούνται, γνωρίζουν ότι οι κομματικές απολαβές δεν έρχονται από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, αλλά από τα εσωκομματικά παιχνίδια. Όσο για το αν υποκινούνται από τους καθηγητές, αυτό μόνο ως αστείο μπορώ να το ακούσω. Συμπαθειες ανάμεσα σε καθηγητές και σε φοιτητές, ή και αντιπάθειες μπορεί να υπάρχουν, όμως οι φοιτητές αγωνίζονται μόνο για την παιδεία, μια και που οι ίδιοι δεν θα μείνουν για πάντα μέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά όταν φύγουν από αυτή θα καλεστούν να προσφέρουν στην παραγωγική διαδικασία, και εκεί ξέρουν πως θα πρέπει να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Οι φοιτητές εν ολίγοις δεν είναι μια συντεχνία, και ο αγώνας τους όποτε γίνεται ξεκινάει από την Παιδεία και σταματάει σε αυτήν.
Οι προτάσεις σήμερα του Υπουργείου Παιδείας, προκάλεσαν αντιδράσεις από τους φοιτητές, όχι γιατί φέρνουν αλλαγές, αλλά γιατί οι αλλαγές που φέρνουν είναι ψευδεπίγραφες. Το πρόβλημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι αιώνιοι φοιτητές, ή ο λόγος για τον οποίο η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση παράγει αιώνιους φοιτητές; Δεν είναι πρόβλημα, η ποιότητα διδασκαλίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Δεν είναι πρόβλημα το προσοντολόγιο των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δεν είναι πρόβλημα ο έλεγχος των κεφαλαίων στα ελληνικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα; Δεν είναι πρόβλημα η κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και το πόσ σύγχρονα είναι τα συγγράμματα που παρέχονται στους φοιτώντες; Δεν είναι πρόβλημα η πληρότητα των βιβλιοθηκών των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ;
Πού απαντά το Υπουργείο Παιδείας σε όλα αυτά; Ζητάει Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Που θα τα εποπτεύει ποιός; Πού θα προσφέρουν τι; Με πόσο κόστος; Κατά πόσο θα καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας; Και εν πάσει περιπτώσει, πολεμώντας τους αιώνιους φοιτητές και ιδρύοντας Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, λύνεις το πρόβλημα Ελληνική Παιδεία, ή έστω και μέρος αυτού επί της ουσίας ή μήπως αυτό που κάνεις είναι να μπορείς μόνο να λες κατέθεσα ένα νομοσχέδιο για την Παιδεία, ότνα στο πέρας της τετραετίας θα πρέπει να κάνεις τον απολογισμό σου;
Μάλλον σας κούρασα και ζητώ συγνώμη...

(c) Ο φέρων το φως...

candyblue είπε...

Ο κύκλος της ζωής θα έπρεπε να είναι ανάποδος.

Πρώτα θα 'πρεπε να πεθαίνεις (να φεύγει αυτό το κακό από την μέση).

Μετά ζεις σε γηροκομείο.

Μόλις γίνεις αρκετά νέος σε διώχνουν κλοτσηδόν από το γηροκομείο και πηγαίνεις στο γραφείο όπου αποκτάς αμέσως Jaguar και χρυσό Cartier. Εργάζεσαι για σαράντα χρόνια έως ότου γίνεις αρκετά νέος για να χαρείς την συνταξιοδότηση σου.

Τότε το ρίχνεις στα πάρτι, το σεξ και το αλκοόλ, και είσαι έτοιμος πια για το λύκειο.
Μετά πας γυμνάσιο,
δημοτικό,
γίνεσαι παιδί,
παίζεις,
δεν έχεις πια ευθύνες.

Γίνεσαι μωρό, όλοι σε φροντίζουν, μετά επιστρέφεις στην μήτρα όπου περνάς τους τελευταίους εννέα μήνες σου επιπλέοντας ευχάριστα. και ξαφνικά τελειώνεις την ύπαρξή σου με έναν οργασμό.

candyblue είπε...

Ο κύκλος της ζωής θα έπρεπε να είναι ανάποδος.

Πρώτα θα 'πρεπε να πεθαίνεις (να φεύγει αυτό το κακό από την μέση).

Μετά ζεις σε γηροκομείο.

Μόλις γίνεις αρκετά νέος σε διώχνουν κλοτσηδόν από το γηροκομείο και πηγαίνεις στο γραφείο όπου αποκτάς αμέσως Jaguar και χρυσό Cartier. Εργάζεσαι για σαράντα χρόνια έως ότου γίνεις αρκετά νέος για να χαρείς την συνταξιοδότηση σου.

Τότε το ρίχνεις στα πάρτι, το σεξ και το αλκοόλ, και είσαι έτοιμος πια για το λύκειο.
Μετά πας γυμνάσιο,
δημοτικό,
γίνεσαι παιδί,
παίζεις,
δεν έχεις πια ευθύνες.

Γίνεσαι μωρό, όλοι σε φροντίζουν, μετά επιστρέφεις στην μήτρα όπου περνάς τους τελευταίους εννέα μήνες σου επιπλέοντας ευχάριστα. και ξαφνικά τελειώνεις την ύπαρξή σου με έναν οργασμό.

apousia είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που θέτει ο φέρων το φως,κλείνοντας το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό του.
Μια-δυο παρατηρήσεις για το πρώτο σκέλος του σχολίου:
Oι πάντες λειτουργούν συντεχνιακά.
Το ζητούμενο είναι να μην λειτουργείς ΜΟΝΟ συντεχνιακά,να δεις και πίσω και πέρα απ'τα κοντόφθαλμα συντεχνιακά σου αιτήματα.
Αυτό,το έχει καταφέρει σήμερα,ένα σεβαστό σε αριθμό, τμήμα της ''συντεχνίας''.
Δεν θα κουραστώ να λέω πως αδικείτε κατάφωρα τους διδάσκοντες,λέγοντας πως το μόνο αίτημα είναι η μισθολογική αύξηση.
Μα αν μόνο αυτό θέλετε να δείτε,έτσι είναι αν έτσι νομίζετε..
Δεν γνωρίζω πότε απειλήθηκαν φοιτητές με χάσιμο εξαμήνων λόγω κινητοποιήσεων.Γιατί,έτσι όπως χρωματίζετε τους διδάσκοντες, να σας πω και κάτι που ακούγεται κυνικό,δεν θίγεται ο καθηγητής αν χάσει ο φοιτητής την εξεταστική του..Ας τη χάσει..
Μα αν κάτι συνέβη ανάλογο-για να το λέτε- έρχομαι πάλι σε κάτι που είπα σε προγενέστερο σχόλιο,είναι- επιτρέψτε μου-έρπων φασισμός να γενικεύουμε,να ισοπεδώνουμε και να κάνουμε αναγωγή της εξαίρεσης σε κανόνα.
Τον βαρύτατο,ΒΑΡΥΤΑΤΟ αφορισμό,
''δεν ενδιαφέρεσαι για την Παιδεία'',δεν τον σχολιάζω.
Αν είναι έτσι,ουαί!Για όλους!

Στο πικρό κι επώδυνο θέμα των συγγραμάτων,υπάρχει ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό.
Υπήρξε το δικό σας τμήμα και σίγουρα και άλλα.Όμως:
πλείστα τμήματα,ΔΕΝ δουλεύουν με σημειώσεις,και ο καθηγητής,ανανεώνει και συμπληρώνει διαρκώς,ακόμα και σε τομείς που το αντικείμενο,έχει εξ ορισμού μια στατικότητα.

Αξιοκατάκριτο σίγουρα αυτό που βιώσατε με την ''κατανομή'',μα ξανά κυνικά ρεαλιστές,όταν έρχονται χρήματα για τρία εργαστήρια και τα εργαστήρια είναι πέντε,ναι,συμβαίνουν αυτά..
Όλοι θέλουν να προχωρήσουν αυτό που ξεκίνησαν,αυτό που πονάνε κι αυτό στο οποίο επένδυσαν.

Όλοι γνωρίζουν πως οι σεισμολόγοι,δυστυχώς,δυστυχέστατα και ανεπίτρεπτα,είναι μια λίαν ιδιότυπη ''κάστα'' επιστημόνων,και τα παιχνίδια είναι πολλά και απαράδεκτα.

Ένα τελευταίο.
Κάποιοι έχουν ανασφάλεια,κάποιοι δεν έχουν!
Σας βεβαιώνω,είναι πολύ περισσότεροι απ'όσους νομίζετε,αυτοί που λένε για την αξιολόγηση ''καλώς να ορίσει!Αύριο!''
Μα για δείτε λίγο,ξανά,αυτό που γράφετε ''η αξιολόγηση ΑΠ'ΟΠΟΥ κι αν γίνει..''

Φιλικά!

Ανώνυμος είπε...

Θα παρακαλούσα ως ξεκίνημα να μην μου μιλάτε στον πληθυντικό. Τιμώ την ευγενική συμπεριφορά, αλλά θέλω να πιστεύω, πως ένα blog σαν κι αυτό, πέρα από τον διάλογο, μπορεί και να μεταφέρει ένα κλίμα ζεστασιάς μεταξύ μας, που ο πληθυντικός το αναιρεί.
Στα του θέματός μας τώρα. Αυτά που αναφέρω, είναι αυτά που βίωσα ως φοιτητής, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει, το ελπίζω και το εύχομαι, αν και στην επαγγελματική μου καθημερινότητα πλέον, αυτό που καταλαβαίνω είναι, ότι ο καθένας, αγωνίζεται να πετύχει το μέγιστο κέρδος, με τον ελάχιστο κόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κάποιες φορές καταπάτηση των "κανόνων του παιχνιδιού".
Αυτό που έγραψα και μάλλον δεν έγινε κατανοητό, είναι πως οι κινητοποιήσεις των καθηγητών, όποτε γίνονταν, διασφάλιζαν το ότι δεν θα χαθεί εξάμηνο για τους φοιτητές. Είτε μεταφέροντας τις εξεταστικές δύο εβδομάδες αργότερα, με απόφαση του ιδρύματος, είτε προσθετώντάς τες, αν μιλάμε για την εξεταστική του Ιουνίου, πάνω σε αυτήν του Σεπτεμβρίου. Το αντίθετο συνέβαινε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αρκούσαν να χαθούν δυο μέρες, για να χαθεί το εξάμηνο. Και βέβαια γνωρίζω πως για τον εκπαιδευτικό είναι όφελος να χάνεται εξάμηνο από μεγάλες ομάδες φοιτητών... κυρίως οικονομικό οφέλος βεβαίως. Επίσης να προσθέσω, το μακρυά από εμένα οι γενικευμένοι χαρακτηρισμοί... δεν είπα οι καθηγητές στο σύνολό τους, προς Θεού, μιλάω για ομάδες καθηγητών, που μπορεί να αποτελούν και πλειοψηφία. Εγώ πάντως θα παρακαλούσα να μου αναφερθεί μία κινητοποίηση εκπαιδευτικών, που να μην είχε αναφορά στο τι εισπράτουν, ή που να συνεχίστηκε, ακόμα και όταν το οικονομικό τους πρόβλημα λύθηκε.
Διαβάσα το σημείο που αναφέρεται στις σημειώσεις και πραγματικά έμεινα έκπληκτος. Δεν με ενδιαφέρει αν ανανεώνουν κατά καιρούς τις σημειώσεις τους, σύμφωνα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας (η προσωπική μου εμπειρία μου λέει, πως το κάνουν λίγοι στον αριθμό). Με ενδιαφέρει να έχω στα χέρια μου βιβλία. Μπορείτε να φανταστείτε τριακόσιους φοιτητές να κυκλοφορούν στους δρόμους με 100σελίδες προχειροδεμμένες και δυσανάγνωστες σημειώσεις, σελίδες να φεύγουν και φοιτητές να τρέχουν να τις μαζέψουν; Μπορείτε να φανταστείτε τον φοιτητή να προσπαθήσει να μελετήσει από αυτό το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΦΕΥΡΗΜΑ;;; Βιβλίο κύριε. Με φιλολογική επιμέλεια. Τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα είσαι, τις γνώσεις λες τις έχεις. Εμπρός λοιπόν. Βιβλίο δικό σου, ή βιβλίο επιστημονικά αποδεκτό. Και όταν υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα σου ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, συμπληρωματικά, μπορείς να δώσεις και κάποιες σημειώσεις. Αυτή είναι η άποψή μου. Για να μην πω, πως κανονικά σε κάθε μάθημα θα έπρεπε να διατίθεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ένα βιβλίο και από εκεί και πέρα από τον υπεύθυνο καθηγητή, να δίνεται στους φοιτητές και μία λίστα, άλλων βιβλίων, τα οποία θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις όποιες γνώσεις παίρνει από το βασικό βιβλίο.
Κλείνω με τα περί των εργαστηρίων. Όταν τα εργαστήρια είναι πέντε και τα χρήματα επαρκούν για τρία, σαφώς και θα βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις. Κλειδωμένα εργαστήρια, ή εργαστήρια με face control, θα μου επιτραπεί να πω φαντάζομαι, πως θυμίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια, συνδικαλιστών τρίτης κατηγορίας και όχι ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Και μια επισήμανση. Όταν λέω η αξιολόγηση από όπου κι αν γίνει, αναφέρομαι στην αξιολόγηση, από τους δύο παράγοντες που είχα ήδη γράψει . Δηλαδή, είτε αυτοαξιολόγηση, μέσα από τα ίδια τα ιδρύματα, είτε αξιολόγηση από κάποιον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Φορέα.
Ευχαροστώ για την ανοχή. Πάντα φιλικά και προς όλους :)

Ανώνυμος είπε...

Πάλι ξέχασα το βασικό (φταίει η ζέστη μάλλον)

(c) Ο φέρων το φως...

apousia είπε...

@φέροντα το φως

Το ζεστό κλίμα,σαφώς υπάρχει,το γεννά το blog και ο οικοδεσπότης,μα το ίδιο το πολύ όμορφο νικ σου.
Δυο λόγια μόνο,γιατί εστιάσαμε μόνο σε ένα σημείο του post,και έχουν παρακαμφθεί πολύ σημαντικά άλλα.

Ποιο είναι το μεγάλο οικονομικό όφελος που έχουν οι καθηγητές όταν χάνεται η εξεταστική?

Είμαι περίπου έξι χρόνια στο χώρο.
Δεν έχω ζήσει λοιπόν τις πολλές κινητοποιήσεις.
Ουδεμία όμως,είχε ΜΟΝΟ οικονομικό αίτημα.Αυτό είναι ένα.
Το δεύτερο,πότε ικανοποιήθηκαν οικονομικά αιτήματα?
Ικανοποιήθηκαν?
Μα,εντάξει,ας αφήσουμε το διδακτικό προσωπικό.Είναι σκάρτοι..
Σε κάθε περίπτωση,σκέψου,αν δεν ερχόταν έτσι άγαρμπα ένα τέτοιο σχέδιο νόμου,οι φοιτητές,θα προχωρούσαν σε κινητοποιήσεις?
Όχι,είναι η απάντηση.
Κι όμως ασχέτως προθέσεων του Υπουργείου,τα τραγικά προβλήματα στην Παιδεία υπάρχουν,είναι εκεί.
Δέκα-δώδεκα χρόνια μεγαλύτερη είμαι από τους φοιτητές,φίλοι μου είναι,μα μη νομίζεις πως είναι ''όμορφα παιδιά,αγνά κι αγγελικά πλασμένα''.
Κατανοείς τι λέω.

ΝΑΙ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΒΛΙΟ σε πολλά τμήματα,αυτό είπα όταν έγραφα περί σημειώσεων,σου έγραψα,ΔΕΝ λειτουργούν όλα τα τμήματα με σημειώσεις.
Ξέρεις όμως,δεν μπορεί να μην το ξέρεις,πόσοι φοιτητές,ψάχνουν σημειώσεις,
υπάρχοντος του βιβλίου-τις γνωστές που κυκλοφορούν,γνωρίζεις-για να διαβάσουν πέντε μέρες και να δώσουν το μάθημα..

Πολλά και πικρά..

Χάρηκα που ''μιλήσαμε'',ειλικρινά χάρηκα!

Ανώνυμος είπε...

O λόγος παραίτησής μου είναι, όπως λέχθηκε στη Σύγκλητο, ο ηθικός ξεπεσμός του οργάνου που συντελέστηκε στη συνεδρίαση της 20ής Iουνίου. H συνεδρίαση αυτή συνιστά μελανό ορόσημο στην ιστορία του πανεπιστημίου μας. Eίναι η πρώτη φορά που η Σύγκλητος εξαναγκάζεται σε απόφαση καθ’ υπαγόρευση ομάδας φοιτητών που την έχουν θέσει σε ομηρία. H απροκάλυπτη απειλή βίας και οι φασιστικές μέθοδοι τρομοκρατίας είναι το φυσικό απότοκο των καταλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του ασύλου. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο εξευτελισμός της Συγκλήτου είναι το φυσικό επακόλουθο μιας συνεδρίασης που ορίζεται κατ’ απαίτηση των καταληψιών και ενώ το πανεπιστήμιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία όχι μόνο η απόκτησή της, αλλά ακόμα πιο επιτακτικά η διαχείριση και η διατήρησή της. Eίναι τραγικό να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στη Σύγκλητο η τόλμη των μελών να διακινδυνεύσουν τη σωματική τους ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Eίναι, όμως, επίσης απογοητευτικό το προαπαιτούμενο αυτό να σπανίζει τόσο ώστε η Σύγκλητος να υποκύπτει (έστω και μετά τέσσερις ώρες) στη θέληση των βιαστών της. Eίναι, τέλος, θλιβερό και πικρή ειρωνεία για τη διαστροφική μετάλλαξη ενός σημαντικού θεσμού ότι οι βιαστές της ελεύθερης διαμόρφωσης γνώμης μέσα στη Σύγκλητο δρουν υπό τη σκέπη του ασύλου του θεσμού που θεσπίστηκε ακριβώς για την προάσπιση της ελεύθερης από πολιτικούς πειθαναγκασμούς σκέψης και έκφρασης στον πανεπιστημιακό χώρο.

Δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας που επιβάλλει την παραίτηση από τη σημερινή Σύγκλητο. H παραίτηση είναι η ελάχιστη δυνατή διαμαρτυρία όταν το ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου οδηγείται στον συμβιβασμό με τη φασιστική βία και στην απώλεια του αυτοσεβασμού του, με αποτέλεσμα τον εξευτελισμό του και την ηθική και ουσιαστική απαξίωση της Συγκλήτου.

Θανος Σκουρας

Ε ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ!
ελενη

apousia είπε...

Γι'αυτή την ''πληγή που θ'ανοίγει κάθε πρωί'' όχι μόνο στον κύριο Σκούρα,συμπηρωματικά αυτών που μεταφέρει η αγαπημένη Ελένη,όποιος έχει διάθεση ας μπει στο www.doncat.blogspot.com.
Περισσότερα και αντριχιαστικότερα...

Nyktipolos είπε...

Καμία όρεξη δεν έχω για συσκέψεις, συναντήσεις, διαβουλεύσεις. Ένα μάμπο μικρασιάτικο, μια ημισέληνος, ένα αρχοντικό, νότες και μια καλή παρέα μου πήρε τα μυαλά κι είναι Δευτέρα σήμερα να πάρει! Η θερινή Λευκωσία με βραδυνό φόρεμα είναι μια πόλη ερωτική.

Ωχ! Αμάν, αμάν!

Ανώνυμος είπε...

Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΑ!!!
Θα έπρεπε στο Πανεπιστήμιο, ανεξάρτητα των κινητοποιήσεων, να συνεχίζεται η έρευνα. Καμμιάς μορφής κινητοποίηση δεν μπορεί να διακόπτει τον ρόλο για τον οποίο υπάρχει το Πανεπιστήμιο. Και η κατάληψη κάτω από αυτό το πρίσμα, θα έπρεπε να είναι όπλο τελικής χρήσης, σε πολύ σημαντικότερες κρίσεις από αυτές που ζούμε.
Όσο για τα τεκταινόμενα, που διάβασα στο blog, που έδωσε η apousia, τί άλλο να πω, πέρα από "κατάντια" του φοιτητικού κινήματος. Κατάντια και ξεπεσμός... ντροπή!

hardrain είπε...

Η συζήτηση, στο νεο post....

Και παρακαλώ, για συμμετοχή με απόψεις και σκέψεις.Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα...